Hyppää sisältöön

Hipsterimpi veistää aurinkolasit itse – jo luonnonkansat ja keisari Nero osasivat suojata silmänsä

Jo luonnonkansat osasivat suojata silmänsä auringonvalolta tekemällä alkeellisia aurinkolaseja.

Itse tehdyt aurinkolasit herättävät ansaittua huomiota. Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Toiset ostavat aurinkolasit ulkonäön mukaan, toiset kenties ominaisuuksien mukaan. Näppärä kaveri erottuu massasta veistämällä persoonalliset aurinkolasit vaikka puusta tai tuohesta.

– Leikkaa sopiva kasvojen kokoinen pala, ja siihen noin 5–7 millimetriä korkeat aukot silmien kohdalle. Kuminauhalla kiinni ne päähän, niin siinähän ne on yksinkertaiset aurinkolasit.

Leikkaa sopiva, kasvojen kokoinen pala, ja siihen noin 5–7 millimetriä korkeat aukot silmien kohdalle.

Raimo Laitinen

– Luonnonkansat rakensivat tämäntyyppisiä aurinkolaseja hyvin paljon. Jos peukalo ei ole ihan eskellä kämmentä, ja on kourutaltta ja höyläpenkki käytössä, voi alkaa veistämään hienompia malleja. Kyllä ne toimivat, koska silmään ei tule niin paljoa valoa ja silmä jää sinne varjoon, opastaa aurinkolasien historiaan perehtynyt mikkeliläinen optikko Raimo Laitinen.

Kuva: Susanna Pekkarinen / Yle

Samalla kun puusta veistetyt aurinkolasit auttavat häikäisyyn, voivat ne myös parantaa näköä.

– Sen lisäksi, että tällainen pieni stenopäinen reikä vähentää silmään tulevaa valoa, se myös lisää syvätarkkuutta. Eli, jos pistää vaikka pahviin pieniä reikiä silmän kohdalle, tällaisella ikänäköisellä saattaa myös lukunäkö parantua.

– Mutta jos tarvitsee enemmän ominaisuuksia, sitten ehkä kannattaa marssia optikkoliikkeeseen, naurahtaa Raimo Laitinen.

Luonnonkansat osasivat jo suojata silmänsä

Luonnonkansat ovat osanneet suojata silmänsä auringolta jo hyvän aikaa ennen nykyisen kaltaisia aurinkolaseja.

– Erilaisia huiveja ja hattuja on tietysti käytetty ja esimerkiksi inuiitit tekivät alkeellisia aurinkolaseja. Osa kansoista on myös mustannut silmän ympärykset. Tällöin silmät eivät heijasta niin paljon valoa.

Itse tehnyt aurinkolasit ovat myös luonnonkansojen käytössä. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

Ilmeisesti ensimmäiset aurinkolasit oli keisari Nerolla

Raimo Laitinen

– Hiuksia käytetään myös silmien suojaamiseen. Esimerkiksi Amazonin intiaaneilla on aika suurella osalla otsatukka leikattu suoraksi kulmakarvojen alle, ja kun aurinko häikäisee, he kääntävät päätä eteenpäin ja katsovat hiuksien läpi. Kyllähän luonnonkansat hyvin kekseliäitä ovat olleet, kertoo Laitinen.

Ensimmäinen aurinkolasien käyttäjä oli tiettävästi Rooman keisari Nero, jolla oli eräänlaiset aurinkolasit käytössä ajanlaskun alkuvuosina. Sitä ennenkin tosin jo on viitteitä siitä, että ihmiset suojasivat silmiään nykyaurinkolaseja etäisesti muistuttavilla välineillä.

– Noin tuhat vuotta eKr. on jo tunnettu jonkinlaisia hiottuja kappaleita, joiden läpi ihmiset katsoivat.

– Ensimmäinen tiedossa oleva kirjallinen tieto on keisari Nerosta, joka katseli Rooman paloa (vuonna 64 jKr.) sellaisen smaragdin läpi. Smaragdihan on vihreä, eli ilmeisesti ensimmäiset varsinaiset aurinkolasit oli keisari Nerolla, kertoo optikko Raimo Laitinen.

Aurinkolasit kehittyvät jatkuvasti

Keisari Neron ajoista aurinkolasien kehityksessä on otettu muutama harppaus ja nykyään laseissa on ominaisuuksia eri käyttötarkoituksiin.

– Laseilla voidaan korostaa tarpeen mukaan kontrastia, sen lisäksi, että ne suodattavat haitallset UV-säteet pois. Esimerkiksi korkealla

Mikkeliläinen optikko Raimo Laitinen on perehtynyt luonnonkansojen keinoihin suojata silmänsä auringonvalolta. Kuva: Kalle Pallonen / Yle

kiipeilevät kysyvät erikoisempia laseja, samoin perhokalastajat tarvitsevat laseihin kontrastia, nähdäkseen miten kivet sijaitsevat suvantopaikoissa.

– Yksi mikä teetätti hieman enemmän töitä, oli tällaiset punavihreävärisokean skeet-ampujan lasit. Ne kiekothan ovat oransseja, eikä hän aina nähnyt kiekkoja. Siihen oli aika haastava etsiä sopivia laseja, luettelee Laitinen.

Esimerkiksi juuri punavihreävärisokeus on ominaisuus, jota aurinkolaseilla voidaan loiventaa.

– Linssin värin valinnalla ja kohteen värin perusteella voidaan saada lasi, joka parantaa kontrastia, kertoo Laitinen.

Asiakkaat jakautuvat Laitisen mukaan nykyään karrikoidusti kahteen ryhmään.

– On niitä, jotka pistävät painoarvon linssin laadulle, että se täyttää heidän vaatimuksensa ja kehyksen täytyy myös miellyttää. Sitten on toinen asiakasryhmä joka valitsee lasit kehysten mukaan, eikä juuri perusta linsseistä, kunhan niistä läpi näkee, toteaa Laitinen.