Lentävä valokuvaaja sattui paikalle oikeaan aikaan: "Se oli once in a lifetime -tilanne"

Valokuvaaja Marko Airismeri reissaa ympäri maailmaan, mutta erityisen rakkaaksi kohteeksi on noussut oma kotiseutu - varsinkin ilmasta katsottuna.

kulttuuri
"Airiston risti"
"Airiston risti"Marko Airismeri

Turkulaisen valokuvaajan Marko Airismeren kuvat ovat saaneet tunnustusta maailmalla. Yleisöltä huomiota tuli etenkin sen jälkeen, kun hän latasi nettiin kuvan Airiston risti. Kuvassa pilvien välistä siivilöityvä valo muodostaa rahtilaivan eteen satojen metrien ristin.

– Se oli once in a lifetime -tilanne. Siinä oli ohjaamo hetken aikaa käsiä täynnä. Kun tällainen tilanne tulee, se on saatava jollain tasolla kuvattua, vaikka ei täydellistä kuvaa saisikaan, Airismeri kertoo.

Ilmavoimien Midnight Hawks Airistolla.
Ilmavoimien Midnight Hawks Airistolla.Marko Airismeri
Ilmavoimien Midnight Hawks ukkosrintamassa
Ilmavoimien Midnight Hawks ukkosrintamassa.Marko Airismeri

Airismeri on aloittanut lentäjän uransa Ilmavoimissa 1980-luvun lopulla. Valmet Vinkalla saadun peruskoulutuksen jälkeen hän päätti siirtyä siviilipuolelle, lähti Yhdysvaltoihin kouluttautumaan ja opiskeli siellä ilmavalokuvausta.

– Lentäessä voi käydä niin, että kohteen ohi ajaa saamatta aikaan mitään järkevää. Sen takia panostan huolelliseen ennakkosuunnitteluun. Olen aina kuvannut määrällisesti melko vähän.

Berghamn, Parainen
Berghamn, ParainenMarko Airismeri
Tall Ships' Race Turussa. Etualalla Kakola.
Tall Ships' Race Turussa. Etualalla Kakola.Marko Airismeri

Airismeri on ollut turkulainen kaksivuotiaasta saakka. Omien synnyinseutujen kuvaaminen on poikinut muun muassa kuvia Saaristomeren kylistä ja kuvan Airiston yllä kaartavasta Midnight Hawks -taitolentoryhmästä.

– Jos mennään liian korkealle, saaristo alkaa näyttää melko lattealta. Sopivasta korkeudesta kuvattuna se antaa pienine saarineen kuitenkin huikeita visuaalisia kokemuksia.

Naantalin Röölä
Naantalin Röölä.Marko Airismeri