Tutkimus: Vähärasvainen ruokavalio laihduttaa tehokkaammin kuin hiilihydraattien vähentäminen

Amerikkalaistutkimuksessa 19:ää laihduttajaa seurattiin laboratorio-olosuhteissa, joissa tutkijat pystyivät valvomaan heidän syömistään ja liikkumistaan. Tutkija muistuttaa, että kaikkein tehokkain ruokavalio on kuitenkin se, jonka noudattaminen onnistuu pitkäjänteisesti.

Ulkomaat
Kasvisruokaa lautasella
Yle

Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan vähärasvainen ruokavalio on laihduttajalle lyhyellä aikavälillä tehokkaampi kuin vähähiilihydraattinen.

Cell Metabolism (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa 19 liikalihavaa vapaaehtoista kokeili sekä vähärasvaista että vähähiilihydraattista ruokavaliota. Ensiksi he noudattivat tasapainoista noin 2 700 kalorin ruokavaliota viiden päivän ajan, minkä jälkeen kalorimäärää pienennettiin 30 prosenttia joko rasvaa tai hiilihydraatteja vähentämällä. Ruokavaliota seurattiin kuusi päivää. Muutaman viikon tauon jälkeen sama koeasetelma toistettiin toisella ruokavaliolla.

Koehenkilöt muuttivat tutkimuksen ajaksi Yhdysvaltain terveysviraston tutkimuskeskukseen, missä heidän syömistään, liikkumistaan ja aineenvaihduntaansa voitiin valvoa tarkasti.

Hiilihydraattien syömisen vähentäminen laski insuliinin eritystä, mikä johti odotetusti rasvanpolton kiihtymiseen. Kuuden päivän jälkeen vähähiilihydraattinen ruokavalio oli pienentänyt vartalon rasvakudosta keskimäärin 245 grammaa.

– Tutkimuksen osallistujat menettivät vielä enemmän rasvaa vähärasvaisen ruokavalion aikana, koska se johti suurempaan epätasapainoon syödyn ja poltetun rasvan välillä, tutkimuksen johtaja Kevin Hall sanoo Yhdysvaltain terveysviraston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Kuuden päivän vähärasvainen ruokavalio laihdutti koehenkilöiden vartalorasvasta keskimäärin 463 grammaa.

Tutkijoiden kehittämät mallit viittaavat kuitenkin siihen, että pidemmän ajan kuluessa aineenvaihdunta voi sopeutua ruokavalioon niin, ettei hiilihydraattien tai rasvan osuudella ole lopulta suurta merkitystä, jos kalorien yhteismäärä on sama.

– Maailma on monimutkaisempi kuin tutkimuslaboratorio. Jos olet liikalihava ja haluat pudottaa painoa, voi olla tärkeämpää pohtia, millaista ruokavaliota todennäköisimmin pystyt noudattamaan pitkäjänteisesti, Hall sanoo tiedotteessa.