1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

1500 geokätköilijää rymistelee lauantaina Hämeenlinnan metsissä

Moderni aarteenetsintä on kasvattanut suosiotaan huimasti älypuhelinsovellusten myötä. Suomessa harrastajia löytyy useita tuhansia ja kätköjäkin on yli 20 000 kappaletta. Historiallinen Häme -Megatapahtuma kokoaa lauantaina noin 1 500 aktiivikätköilijää Hauholle.

Turkka Salo löysi ensimmäisen kätkönsä neljä vuotta sitten ja sen jälkeen hänen tilastoissaan on yli 800 löydettyä kätköä. Kuva: Mikko Moilanen / Yle

Geokätköily rantautui Suomeen tasan 15 vuotta sitten.

Sun Gear -niminen kätkö piilotettiin Keravalle vain vajaa viisi kuukautta sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa oli piilotettu historian ensimmäinen geokätkö. Tuosta hetkestä eteenpäin harrastuksen marssi on ollut vahvaa ja harrastajamäärät ovat kasvaneet valtavasti.

Paikalle on tulossa kätköilijöitä kaikista yhteiskuntaluokista ja ihan vauvasta vaariin

Turkka Salo

Vuodesta 2011 lähtien suomalaiset geokätköilijät ovat järjestäneet kerran vuodessa Mega- tapahtuman, jotka ovat keränneet keskimäärin 1 300 vierasta.

Nyt viidettä kertaa pidettävä tapahtuma järjestetään lauantaina Hämeenlinnan Hauholla.

Yksi tapahtuman järjestäjistä on neljä vuotta geokätköilyä harrastanut hattulalainen Turkka Salo. Hänen mukaansa yhteisöllisyys on suuressa osassa Mega- tapahtumissa.

– Paikalle on tulossa kätköilijöitä kaikista yhteiskuntaluokista ja ihan vauvasta vaariin. Sosiaalisuus on tärkeässä roolissa näiden Mega- tapahtumien aikana. Tavataan muita geokätköilijöitä, keskustellaan ja vietetään aikaa yhdessä.

Turkka Salo löysi ensimmäisen kätkönsä neljä vuotta sitten ja sen jälkeen hänen tilastoissaan on yli 800 löydettyä kätköä. Luonnossa paljon liikkuvalle ja partiotoiminnassa mukana olleelle Salolle geokätköily oli luonnollinen lisä ulkoiluun.

– Monet geokätköilijät piilottavat kätkönsä sellaiselle paikalle, missä heidän mielestään on jollain tavalla hieno näkymä tai paikka jonka he haluavat esitellä. Esimerkiksi Aulangon näkötornin ympäristöstä löytyy kätköjä, mutta niillä halutaan antaa hieman erilainen näkökulma tunnettuun paikkaan, Turkka Salo kertoo.

Hämeeseen luvassa epämääräistä liikehdintää

Hauhon Mega- tapahtuman teemana on Historiallinen Häme ja sillä halutaan tuoda esille alueen rikasta historiaa esille muunmuassa tehtäväradalla ja sikajuhlilla. Tapahtumakeskuksen alueella on ollut asutusta jo vuosisatoja sitten.

Ei kannata hämmentyä, jos sienimetsässä vastaan tulee epämääräisen näköisiä henkilöitä

Turkka Salo

– Näissä Leppäniemen alueen rakennuksissa huokuu historiaa, vaikka ne ovatkin suhteellisen moderneja. Näillä päästää hyvin tunnelmaan. Lisäksi Hämeenlinnan keskiaikayhdistys on mukana elävöittämässä tapahtumaa ja olemme pyytäneet mukaan ilmoittautuneita pukeutumaan historiallisen teeman mukaan, Turkka Salo kertoo.

Silloin kun geokätköilijät kokoontuvat isolla porukalla yhteen, niin myös lähiseutujen kätköillä on ruuhkaa.

– Hauhon ympäristössä on varmasti paljon liikettä, mutta uskon että myös muualla maakunnan alueen kätköillä on paljon liikennettä. Ei kannata hämmentyä, jos sienimetsässä vastaan tulee epämääräisen näköisiä henkilöitä, Turkka Salo naurahtaa.