1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikan hallitus voi kaatua ennen lainapaketin saamista

Kreikan parlamentti äänesti aamun tunteina, hyväksyykö se uuden apupaketin ankarat ehdot – änestys oli vaikea paikka varsinkin johtavalle Syriza-puolueelle. Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat tänään perjantaina pohtimaan, voidaanko lainapaketti myöntää.

Ulkomaat
Kreikan parlamentti.
Kreikan parlamentin istuntosali kuvattuna varhain perjantaiaamuna.Louisa Gouliamaki / AFP

Kreikan parlamentti äänesti aamun tunteina, hyväksyykö se maalle tarjotun uuden 85 miljardin euron apupaketin ankarat ehdot. Äänestys oli vaikea paikka johtavalle Syriza-puolueelle, jonka suosio vaaleissa juonsi juurensa lupauksesta lopettaa säästöjen aiheuttama talouden kurjistaminen.

Euromaiden valtiovarainministerit kokoontuvat tänään perjantaina pohtimaan, voidaanko lainapaketti myöntää. Suomi on osaltaan suostumuksensa antanut, mutta esimerkiksi Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on vaatinut Kreikalta lisäselvityksiä.

Kreikan kiihkeätä keskustelua käyneessä parlamentissa Schäuble joutui ehkä kovimman arvostelun kohteeksi. Kreikalta voi olla siten vaikea saada uusia selvityksiä, varsinkaan jos ne pitävät sisällään uusia myönnytyksiä.

Euromaiden on hyväksyttävä Kreikan apupaketti yksimielisesti, muuten kolmivuotiseksi suunniteltu tukipaketti jää toteutumatta.

Kreikka tarvitsee rahansa viimeistään 20. elokuuta, jolloin sen on kyettävä maksamaan takaisin 3,2 miljardin euron lainaerä Euroopan keskuspankille.

Saksan liittopäivät kokoontuu päivää tai kahta aikaisemmin, jolloin paketin kohtalo ratkeaa Euroopan suurimman maksajan osalta.

Kreikan hallitus horjuu

Valtiovarainministerit pohtivat tukipakettia tilanteessa, jossa Kreikan hallitus ei voi olla varma, pysyykö se vallassa vielä ensi viikon jälkeen. Jos hallitus kaatuu, tukipaketin rakentamisesta ei jää mahdollisesti mitään jäljelle.

Kreikkaa johtava vasemmistolainen Syriza-puolue on ollut aiemmin lainottajien tekemien säästövaatimusten kova arvostelija. Tällä kertaa Syrizan kansanedustajien enemmistö pääministeri Alexis Tsiprasin johdolla kuitenkin taipui ehtojen taakse. Tsipras sai rajut haukut takinkäännöstä.

Vastaan äänesti Syrizan 149 kansanedustajasta yli 40. Lakipaketti hyväksyttiin opposition äänillä 220 - 64.

Pääministeri Tsipras ilmoitti lakipaketin hyväksymisen yhteydessä, että hän alistaa hallituksensa luottamusäänestykseen 20. elokuuta, ensimmäisen lainaerän maksupäivänä.

Kreikan toiseksi suurin puolue, konservatiivinen Uusi demokratia on jo ilmoittanut, ettei se tue Tsiprasin hallitusta. Sen 76 edustajaa siis äänestäisivät hallituksen kaatamisen puolesta. Mikäli Syrizan yli 40 kapinallista haluavat kaataa Tsiprasin, on hallituksen pystyssä pysyminen Kreikan pikkupuolueiden varassa.

Kreikan parlamentissa on 300 paikkaa. Saksalaisen Die Welt -lehden mukaan maan perustuslaki mahdollistaa vähemmistöhallituksen toiminnan, mutta sekin vaatii taakseen 120 kansanedustajaa.

Lähteet: Yle, AFP

Lue seuraavaksi