Yhdysvaltain lippu nousee salkoon Havannassa 54 vuoden jälkeen – Yle näyttää tilaisuuden suorana

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry on matkustanut Kuubaan avatakseen Yhdysvaltojen suurlähetystön Havannassa. Pitkälti symbolinen tapahtuma on jatkoa Kuuban ja Yhdysvaltain joulukuussa alkaneelle liennytykselle. Suora lähetys alkaa kello 16.30.

Yhdysvaltojen suurlähetystö Havannassa 11. elokuuta.
Yhdysvaltain lippu nousee salkoon Havannassa 54 vuoden tauon jäljkeen, kun maa avaa suurlähestystön Kuubassa liennytyspolitiikan vanavedessä. Paikalla on kolme merijalkaväen sotilasta, jotka olivat laskemassa Yhdysvaltain lippua 54 vuotta sitten. Videolähde: Department of State.

Yhdysvaltain ja Kuuban presidentit ilmoittivat joulun alla, että maat aikovat normalisoida suhteensa. Presidentti Barack Obama perusteli päätöstä sillä, että Washingtonin vuosikymmeniä jatkunut Kuuban eristyspolitiikka ei ole johtanut toivottuun tulokseen eli kommunistisen hallinnon kaatumiseen.

Sen jälkeen Yhdysvallat on lupauksensa mukaisesti ottanut Kuuban pois terrorismia tukevien maiden listalta sekä helpottanut matkustus- ja kaupparajoituksia.

Kuuba puolestaan on vapauttanut poliittisia vankeja, kuten lupasi osana liennytyspolitiikkaa. Kuuba kuitenkin painottaa, että suurlähetystön avaaminen ei vielä merkitse normaaleja suhteita. Kuuba vaatii Yhdysvaltoja luopumaan Kuubassa sijaitsevasta Guantánamon tukikohdasta sekä kauppasaarron purkamista.

Yhdysvaltain vaatimuslistalla on kansalais- ja ihmisoikeuksien parantaminen saarivaltiossa.

Yhdysvallat sulki suurlähetystönsä Havannassa tammikuussa 1961 vastalauseena Fidel Castron politiikalle. Havannan rantakadulla Malecónilla sijainnut suurlähetystö avattiin konsulipalveluita varten uudelleen vuonna 1977. Sen nimeksi annettiin ”Yhdysvaltain etuvirasto”.

Tänään paikan päällä on kolme merijalkaväen sotilasta, jotka olivat laskemassa Yhdysvaltain lippua 54 vuotta sitten.

Kuuban lippu nousi Washingtonissa salkoon jo heinäkuun 20. päivä.