Pakastaminen ei ole hätähousujen hommaa

Kotitarpeeksi pakastaminen ei ole vaikeaa. Kun muistaa muutaman niksin, myös pakasteiden jatkokäyttö on helpompaa eikä tuotteita mene hukkaan.

Järkevä pakastaja valitsee neliskanttisia rasioita. Pakkauksen koko on mieluiten sellainen, että rasia tulee käytettyä yhdellä kerralla. Kuva: Riia Hantula / Yle

Pakastaminen ei ole hätähousujen hommaa. Periaatteessa pakasteiden säilyvyyden takaamiseksi riittää kuitenkin, että käyttää puhtaita pakastusrasioita ja välttää suurimmat virheet.

– Suurin virhe voi olla se, että pakastetaan liian lämpimiä tuotteita. Eli suurella innolla halutaan heti puhdistetut sienet tai marjat laittaa pakkaseen kaikki kerralla, sanoo Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotiltaousnaisten asiantuntija Asta Asunmaa.

Hän neuvoo jäähdyttämään pakastettavat tuotteet ensin huolella, esimerkiksi jääkaapissa tai muussa viileämmässä tilassa.

Myös pakastimen pakastuskytkin täytyy muistaa kytkeä päälle, mieluiten jo edellispäivänä. Asunmaa huomauttaa, että jokaisessa kaappipakastimissa on hylly tai arkussa pienempi osa, joka on tarkoitettu tuotteiden alkupakastamiseen.

– Ja sen verran pakastetaan, kun siihen pakastusosaan sopii.

Rasiakoot käytön mukaan

Järkevintä on pakastaa kooltaan sellaisiin rasioihin tai pakkauksiin, jotka kerralla pystyy käyttämään. Mustikat voi ujuttaa esimerkiksi litran tai puolen litran pusseihin.

– Jos tarvitsee vain desilitran tai kaksi, sitten mieluiten niin pieniin pakkauksiin. Eli ei oteta turhaan tuotteita sulamaan ja sitä kautta tule C-vitamiinihävikkiä.

Jos pakastaa rasioihin, neliskulmaiset ovat parhaita, koska ne säästävät tilaa pyöreisiin verrattuna. Jos käyttää pusseja, ilma pitää poistaa huolella.

– Mitä litteämpi pakkaus on, sitä nopeammin se jäätyy läpi asti eli pakastuu kunnolla, Asunmaa valaisee.

Ilmat voi poistaa painelemalla tai vakumointikoneellakin. Pedantti pakastaja käyttää jopa vesiastiaa.

– Laitetaan paketti vesiastiaan, jolloin veden paine painaa ilman pois. Mutta sitten pitää muistaa varoa, ettei päästä vettä sekaan.

Kaikkea voi pakastaaa

Ennen pakastamista tuote käsitellään, eli marjat perataan ja sienet, kasvikset ja yrtit kuumennetaan – eli ryöpätään tai kiehautetaan.

Kuumentaminen tehdään entsyymitoiminnan lakkauttamiseksi. Periaatteessa esimerkiksi kantarelleja voi silti työntää pakastimeen pelkästään perattunakin, mutta säilyvyys on silloin lyhytaikainen.

– Sen voi laittaa sellaisenaan, mutta silloin puhutaan viikoista, maksimissaan kuukaudesta. Kantarellikin tahtoo sitkistyä pakasteessa, jos sitä ei ole käsitelty, neuvoo maa- ja kotitalousnaisten asiantuntija Asta Asunmaa.

Mieluiten sienet kuitenkin kuumennetaan pannulla, jolloin niistä poistuu oma neste. Rasvassa sieniä ei paisteta, koska rasva pilaantuu säilytyksessä ensin.

Asunmaa ei äkkipäätä keksi tuotetta, jota ei voisi pakastaa. Pastettavan tuotteen koostumus voi kyllä kärsiä, mutta käytettävyys säilyy tästä huolimatta.

Näin on esimerkiksi rahkassa, kermassa ja kaalissa.

Siivoa pakastin vanhoista

Ennen uuden satokauden alkua pakastin kannattaa siivota vanhoista tuotteista.

– Jos mahdollista, pitäsi sen verran siivota ja perata, että vanhimmat tuotteet tulisivat käyttöön ensin, ja uusimmat tuotteet tulisivat alle tai taakse, Asta Asunmaa neuvoo.

Operaatio on helppo, jos on muistanut merkitä pakasteensa päivämäärällä. Mutta salapoliisityö on mahdollinen muutenkin.

– Jos on käynyt niin, että on vain laitettu pusseja, eikä kukaan tiedä mikähän nyssäkkä on miltäkin vuodelta, jäähileen määrästä voi miettiä, montakohon kuukautta ja vuotta tuote on täällä ollut.

Asunmaan mielestä yli-ikäistä pakastettakaan ei kannata heittää pois, vaan keittää vaikka mehuksi, hilloksi tai kiisseliksi. Yliaikaisen marjan syötävyys on myös parempi, jos sen syö jäisenä.

Pahinta mitä tuotteelle voi tapahtua, on vitamiinien kaikkoaminen. Se ei Asunmaan mielestä käyttöä haittaa:

– Se on hyvä kuitulisä ja väri siihen puuron päälle.