Inttikuntoon appsin avulla

Puolustusvoimien kutsuntavuorossa ovat tänä vuonna 1997 syntyneet miehet. Kutsunnoissa kartoitetaan muun muassa tulevien varusmiesten kuntoa. Tarvittaessa kutsuntalautakunta kehottaa palvelukseen astuvaa kunnonkohotukseen älypuhelinsovelluksen avulla.

terveys
Kutsuntakyltti talon ulkopuolella.
Yle

Puolustusvoimat on suunnitellut älypuhelimiin sovelluksen, jonka avulla voi nostaa kuntonsa armeijan vaatimalle tasolle. Osoittessa marsmars.fi (siirryt toiseen palveluun) pystyy laatimaan henkilökohtaisen kunto-ohjelman, joka lupaa inttikunnon kolmessa kuukaudessa.

Puolustusvoimien Pohjanmaan Aluetoimiston asevelvollisuusektorin johtaja majuri Kai Bymanin tuntuma on, että tulevat varusmiehet ottavat kuntoilun ennen palvelukseen astumista tosissaan.

– Harva tyrmää ajatusta, kun kunnon kohottamista ehdotan kutsunnoissa. Monilla on kova alkuinnostus asiaan ja hyvin moni siinä myös pärjää. Paljon on itsestä kiinni. Ohjelma on niin hyvin laadittu, että se vie mukanaan ja sitä kautta nuorimies saavuttaa hyviä tuloksia, Byman sanoo.

Kutsunnoissa annetaan myös ohjeet liikkua varusmiespalveluksessa tutuksi tulevin tavoin.

– Kehotamme nuoria liikkumaan kumisaappailla, varsi- tai vaelluskengillä ja repun kanssa maastossa, että tulee tuntumaa siihen mitä kypärä, taisteluliivi ja ase painavat, Byman selvittää.

Nuorten liikuntatottumukset ovat muuttuneet

Varusmiesten tulokset Cooperin testissä ovat huonontuneet vuosien mittaan. Syynä on liikkumisen vähentymisen lisäksi myös liikuntatottumusten muutos.

– Juoksemisen sijaan nuoret harrastavat nykyisin enemmän joukkuelajeja ja eri pelejä. Se näkyy väistämättä myös Cooperin testin tuloksissa, Byman toteaa.

Kai Bymanin mukaan kunnon kohottaminen helpottaa palvelusta ja tekee siitä mielekkäämpää.

– Kunnon kohottaminen ei ole mitään salatiedettä. Alkuun kävelyä ja sitten pientä hölkkää. Päälle vielä kuntosalilla lihaskunnon kehittämistä. Teräsmies eikä Teräshessu ei tarvitse palvelukseen astuessa olla.

Pohjanmaan varusmiehet Kainuuseen

Pohjanmaan aluetoimiston alueella on tänä vuonna noin 3 000 kutsuntavelvollista. Valtaosa palvelukseen astuvista valitsee asepalveluksen. Siviilipalveluksen aloittaa vuosittain noin 70 miestä. Se on Kai Bymanin mukaan viime vuosina vakiintunut määrä.

Kauhavan lentosotakoulun lakkauttamisen myötä pohjalaisvarusmiehiltä on kadonnut erittäin haluttu lähipalveluspaikka.

– Pääosa pohjalaisvarusmiehistä suorittaa palveluksensa Kajaanissa Kainuun Prikaatissa. Sieltä on erittäin hyvin toimivat lomakuljetukset. Se helpottaa Kainuun Prikaatin valintaa palveluspaikaksi, kertoo Puolustusvoimien Pohjanmaan aluetoimiston asevelvollisuusektorin johtaja majuri Kai Byman.

Lomia nykyvarusmiehillä myös riittää.

– Lähtökohtaisesti varusmiehet ovat lomalla joka viikonloppu, enkä ole kuullut, että varusmiehet olisivat lomien vähyyteen tyytymättömiä, Byman sanoo.