1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapin kesäkampukselle tullaan opiskelemaan tuhansien kilometrien päästä

Opiskelijat eri puolilta maailmaa ovat viettäneet kesän Torniossa Lapin ammattikorkeakoulun kampuksella. Kesäopinnoissa opiskellaan muun muassa arktisten luonnonvarojen hyödyntämistä ja samalla luodaan ystävyyssuhteita sekä opitaan vieraista kulttuureista.

Kotimaan uutiset
kansainvälisyyskoulun ihmisiä
Marc Clerkx, Teresa Chen ja Aleksandra Domina ovat olleet mukana Lapin AMK:n Tornion kesäkampuksella.Jenna Vuokila / Yle

Lapin ammattikorkeakoulun Tornion kesäkampukselle on saapunut opiskelijoita ainakin Kiinasta, Vietnamista, Venäjältä, Angolasta ja Suomesta. Summer School on Arctic Cooperation and Cross Border Expertise -kesäkampuksen teemat käsittelevät arktisille alueille tärkeitä aiheita, muun muassa luonnonvarojen hyödyntämistä.

Olen iloinen, että lähdin mukaan tähän uudenlaiseen kokemukseen.

Aleksandra Domina

Kesäkampuksella on yhteensä 30 opiskelijaa, joista kerrallaan opiskelemassa Torniossa on toistakymmentä. Opiskelijoiden mielestä parasta on ollut toimiminen erilaisten kulttuurien parista tulevien ihmisten kanssa.

Kulttuurit eroavat suomalaisesta kulttuurista, mutta opiskelu on samanlaista. Belgialaisen opettajan Marc Clerkxin mukaan Suomessa jää kesällä enemmän aikaa myös vapaa-ajalla opiskeluun kuin hänen kotimaassaan.

– Suomen kesä on ollut viileä eikä moni lähde ulos viettämään aikaa. Sitä viihtyy enemmän sisällä.

Kansainvälisessä joukossa saa uusia kokemuksia

Kesäkampuksella mukana oleva Aleksandra Domina opiskelee kolmatta vuotta liiketaloutta ja haluaisi työllistyä alalle.

opiskelijoita, kansainvälisyys
Kesäkampuslaisten kansainvälistä tunnelmaa.Jenna Vuokila /Yle

– Parasta tänä kesänä on opiskella kansainvälisessä joukossa ja tutustua muihin kulttuureihin. Olen iloinen, että lähdin mukaan tähän uudenlaiseen kokemukseen.

Tunneilla opiskellaan eri tavoin, joskus kehitellään projekteja ja käytetään hyväksi omaa luovuutta.

Ruuanlaitossa eroja

Domina tykkää viettää vapaa-ajallaan aikaa kavereiden kanssa ja lempipuuhaa on esimerkiksi ruuanlaitto.

– Venäläisessä kulttuurissa ruokaan käytetään paljon aikaa. Päivällistä valmistetaan parisen tuntia. Suomalaiset ovat vaatimattomampia ruuan suhteen ja ruuanlaittoon ei haluta tuhlata aikaa.

Suomalaiset ovat Dominan mielestä täsmällisiä ja hieman perfektionisteja. Tämä näkyy siinä, että mistään ei myöhästytä ja asiat tehdään ja ajoissa.

Kesäkampus on toiminut tänä kesänä ensimmäistä kertaa. Suunnitelmissa on jatkaa toimintaa myös tulevina kesinä.

Toimitusharjoittelija Jenna Vuokila

Lue seuraavaksi