1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Budjettiesityksessä Finnfundille 60 miljoonaa enemmän kuin rahasto pyysi – "Ideologinen valinta"

Kansalaisjärjestö Finnwatch arvioi kehitysyhteistyövarojen leikkausten tarkoittavan noin sadan työpaikan katoamista suomalaisjärjestöistä. Fida ilmoitti tänään yt-neuvotteluista.

Kuva: Sakari Partanen / Yle

Teollisen yhteistyön rahasto Finnfund saa sadan miljoonan euron (siirryt toiseen palveluun) pääomituksen, selviää tuoreesta valtion talousarvioesityksestä. Summa on 60 miljoonaa suurempi, kuin mitä Finnfund pyysi keväällä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, ettei pääomakorotusta laskettaisi kansantalouden tilinpidossa menoksi, sillä se on finanssisijoitus. Jotta Tilastokeskus voisi tilastoida pääomakorotuksen finanssisijoitukseksi, sen olisi oltava markkinaehtoinen ja tuottaa valtiolle tuloja, muistuttaa yritystoiminnan vaikutuksia tutkiva Finnwatch-järjestö.

Finnfund tarjoaa pitkäaikaisia investointilainoja ja riskipääomaa yritysten hankkeisiin kehitysmaissa ja Venäjällä. Sen tarkoitus ei ole tuottaa voittoa.

Talousarvioesityksen mukaan kansalaisjärjestöjen rahoituksesta leikataan 49 miljoonaa. Varsinaisista kehitysyhteistyörahoista säästetään 300 miljoonaa euroa. Kun kokonaisuudessa tarkastellaan Finnfundin pääomitusta ja kehitysyhteistyölainoja, päädytään noin 200 miljoonan euron leikkauksiin kehitysyhteistyövaroista.

– Leikkaukset ja varainsiirrot osuvat rajusti suomalaisiin kansalaisjärjestöihin, huomauttaa Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala.

Finnwatchin mukaan suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt varautuvat nyt yli sadan ihmisen irtisanomiseen. Tänään perjantaina kehitysyhteistyöjärjestö Fida kertoi aloittavansa yt-neuvottelut. Se arvioi 30 työsuhteen päättyvän.

Finnwatchin osalta varojen väheneminen tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ulkoministeriö on ilmoittanut jo lopettavansa järjestön tekemän hakemuksen käsittelyn. Finnwatchin oli tarkoitus tarkastella suomalaisyritysten vastuullisuutta Intiassa. Finnwatchin Suomen yritysvastuututkimuksiin puolestaan vaikuttaa se, että ulkoministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuki on jäädytetty.

Hallitus suosii lainaa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.) on perustellut kansalaisjärjestöjen rahoituksesta säästämistä Suomen taloudellisella tilanteella.

– Finnfundin pääomakorotuksen valossa on selvää, ettei järjestöjen toiminnan hallitsemattomassa alasajossa ole kyse rahasta, vaan ideologisesta valinnasta, Sonja Vartiala kuvailee.

Talousarvioesityksessä on varattu 40 miljoonaa euroa (siirryt toiseen palveluun) kehitysyhteistyölainoihin. Hallitusohjelmaan on kirjattu, että osa kehitysyhteistyön avustusmuotoisesta tuesta muutetaan lainapohjaiseksi.

Kehitysyhteistyörahojen leikkauksia on arvosteltu muun muassa siksi, että useat jo aloitetut projektit loppuvat kesken varojen loppuessa.

Ministeriöt käsittelevät valtiovarainministeriön budjettiesitystä elokuun lopulla. Hallitus kokoontuu budjettiriiheen lyömään lukkoon lopullisen esityksensä syyskuun toisella viikolla. Sinettinsä budjetti saa eduskunnassa vuoden lopulla.