Runebergin hehkuttama kansallismaisema peittyy puskiin

Hattelmalanharjun maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaan harju- ja lehtokokonaisuuden puusto ja pensaisto on kasvanut näköalojen esteeksi yllättävän nopeasti. Puita on karsittu viimeksi seitsemän vuotta sitten.

luonto
Puiden takaa näkyy kaupunki ja järvi.
Harri Oksanen / Yle

Helsinki–Tampere-moottoritien ja 10-tien risteyksessä sijaitseva Hattelmalanharju Hämeenlinnassa on monelle tuttu, jos ei muuten niin nimestään. Harjun kauneus sai aikanaan lumoihinsa myös kansallisrunoilijamme J.L. Runebergin, joka kuvaili Hattelmalanharjun kauneutta Vänrikki Stoolin tarinoissa.

Moni harjulla kävijä pettyy kuitenkin pahasti, sillä seitsemän vuotta sitten harvennettu puusto ja arvokas pähkinäpensaikko on kasvanut yllättävän paljon vuosien saatossa ja peittää nyt näköalat varsin tehokkaasti. Uutta harvennusoperaatiota tarvitaankin kipeästi.

Luonnonsuojelualuetta ei hakata miten sattuu

Metsätalousinsinööri Mika Rantonen LinnanInfran Luontopalveluista myöntää, että uusi näköalasektorien avaus on syytä pian tehdä. Kuusien ja pähkinäpensaiden nopea kasvu on yllättänyt hänetkin.

– Varmaan on syytä ottaa harjun näköalojen avaus mukaan kaupungin talviohjelmaan 2015-2016, toteaa Rantonen.

Harvennuksien toinen suunta on Kantolaan ja toinen kaupunkiin päin.

Mika Rantonen

– Mitään suurempia hakkuita ei harjulla voida kuitenkaan tehdä sen arvokkaan pähkinäpensaskasvuston takia, mutta maisemaa koetetaan parantaa sektorihakkuun avulla.

Rantosen mukaan ennen harvennustöitä tehdään Hämeen ELY-keskuksen kanssa katselmus, missä päätetään mistä ja mitä puita voidaan harventaa.

– Sitten lähdetään yksittäin merkkaamaan poistettavat puut, sanoo Rantonen. Voimassa olevassa Hattelmalanharjun hoitosuunnitelmassa harvennuksien toinen suunta on Kantolaan ja toinen kaupunkiin päin.

Haasteellinen harvennustyö

Näkymien avaaminen ei ole ihan kevyt operaatio. Harjurinteen jyrkkyys asettaa työlle omat haasteensa. Koneita runkojen ja oksien ylös nostamiseksi ei voida käyttää, vaan homma on hoidettava lihasvoimin.

– Harvennuksessa syntyy paljon rojua ja törkyä, jotka täytyy hoitaa ylös käsipelillä ja vinssillä, Rantonen toteaa.