1. yle.fi
  2. Uutiset

Betonikolossien pelätään jyräävän Itä-Helsingin luontokeitaan – Vartiosaaren kaavaluonnos valmistumassa

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta saa syksyn aikana käsiteltäväkseen Vartiosaaren osayleiskaavaluonnoksen. Kaavaa tehdään jopa 7 000 asukkaan asuttamiseksi neliökilometrin kokoiselle saarelle. Tehorakentamisen arvostelijat pelkäävät luonto- ja kulttuuriarvojen tuhoutuvan.

Kotimaan uutiset
Vartiosaaresta on hieno näköala merelle.
Näköala Vartiosaaresta merelle.Ulla Malminen / Yle

Helsingin asukkaiden loma- ja virkistysyhdistykselle kävi onnenpotku. Se onnistui keväällä vuokraamaan Helsingin kaupungilta käyttöä vailla olleen huvilan Vartiosaaresta Itä-Helsingistä. Talkoiden jälkeen huvila on ollut jokaisen yhdistykseen liittyvän helsinkiläisen käytössä.

– Tontti oli varsin villiintynyt. Me olemme raivanneet tämän nyt ja saaneet suhteellisen hyvin käyttökuntoon, kertoo Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistyksen aktiivi Mika Välipirtti.

Vartiosaaren merellistä luontoidylliä uhkaavat kuitenkin mittavat rakennussuunnitelmat. Neliökilometrin kokoiseen saareen on tarkoitus kaavoittaa asuntoja jopa 7 000 asukkaalle. Vartiosaari sijoittuisi näillä luvuilla kahdenkymmenen tiheimmin rakennetun alueen joukkoon Helsingin runsaasta 130 asuinalueesta.

Naapurin puutarhalähiöiden Tammisalon ja Marjaniemen asukastiheydet ovat kolmen ja kahden tuhannen luokkaa neliökilometriä kohden. Myös viereisten Laajasalon ja Vuosaaren asukastiheydet jäävät kauas taakse.

Kaupunkiasutuksen rakentaminen Vartiosaaren lähes neitseelliseen saariympäristöön on kallista ja siksi saaren asukasmäärästä tuskin tingitään.

– En usko, että asukasmäärä voi kovinkaan paljon muuttua, koska alueella liikkuminen on suunniteltu sinne vedettävän pikaraitiotien varaan. Jotta tällainen investointi pikaraitiotiehen olisi kannattava, se vaatii riittävän määrän asukkaita, selittää Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava.

Arvostelijat pelkäävät luonto- ja kulttuuriarvojen tuhoutuvan

Kaavoituksen arvostelijat pelkäävät mahdollisen rakentamisen peittävän alleen saaren luontoarvot ja huvilamiljöön kulttuurihistorialliset arvot.

Kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja uskoo, että hyvällä suunnittelulla myös saaren luontoarvot ja kulttuurihistorialliset arvot helsinkiläisten vanhana huvilasaarena pystytään säilyttämään.

– Jos toteutus tehdään hyvin ja laadukkaasti, niin kyllä myös tiheät asuinalueet voivat olla viehättäviä ja suosittuja. Koko Vartiosaaren pinta-alasta on edelleen 40 prosenttia ulko- ja virkistysalueita, luontoalueita, sekä niitä vanhoja huvila-alueita, joihin ei myöskään kosketa. Ja 60 prosenttia on sitten sitä aluetta, joka rakennetaan, joka pitää sitten sisällään tietysti niin asunnot kuin työpaikat kuin myös sitten tarvittavan tiestön.

Mika Välipirtti Helsingin asukkaiden luonto- ja ympäristöliikkeestä ei tätä usko.

– Saarihan tulee muuttumaan lähes täysin asuinlähiöksi. Luonto- ja kulttuuriarvot käytännössä katoavat täältä rakentamisen myötä. Eli rakentaminen käytännössä tuhoaa tämän saaren luonnon oikeastaan lähes kokonaan, Välipirtti toteaa.

Saaren kaavaluonnos valmistuu tänä syksynä ja siirtyy poliittiseen käsittelyyn.

Tutustu Vartiosaaren suunnitelmiin Helsingin kaupungin sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi