1. yle.fi
  2. Uutiset

Hämeenlinnan tehdas on SSAB:n helmi

SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist on tyytyväinen Rautaruukin ja ruotsalaisen SSAB:n yhteiseloon. SSAB ja Rautaruukki yhdistyivät reilu vuosi sitten. Martin Lindqvist arvioi yhdistymisen hyötyjen näkyvän kokonaisuudessaan lähitevaisuudessa. Hämeenlinnan tehtaaseen Martin LIndqvist on erittäin tyytyväinen.

talous
Toimitusjohtaja seisoo jäähallissa kiekko kädessään
Martin Lindqvist tunnistautuu jääkiekkofaniksi. HPK:n nimikkokiekko on mieluisa kotiin vietävä.Antti Ruonaniemi / Yle

–Hämeenlinna on fantastinen tehdas. Se on turvallisimpia tehtaita konsernissamme ja esimerkkiyhtiö turvallisuudessa. Hämeenlinnan tehtaiden tuottavuus on myös erittäin hyvä.

– Jos Hämeenlinna pystyy pitämään nykyisen turvallisuustasonsa ja tuottavuutensa, tehdas on tulevaisuudessa jopa entistä tärkeämpi lenkki konsernimme kokonaisuudessa.

SSAB:n alkuvuosi voitollinen, mutta tulos edelleen heikko

Martin Lindqvistin mukaan kahden yhtiön, Rautaruukin ja SSAB:n yhdistämisestä on jo ollut taloudellisia hyötyjä, mutta kokonaisuudessaan sulautumisen hyödyt näkyvät vasta ensi vuonna ja vuosi 2017 on ensimmäinen kokonainen vuosi, jolloin yhdistyminen näkyy tuloksessa.

– En voi olla tyytyväinen alkuvuoden tulokseen, mutta olemme saaneet kahden yhtiön integraation hyvälle alulle. Markkinat ovat mitä markkinat ovat, eikä se meitä helpota, mutta silti voi sanoa, että yhtiön sisällä saimme paljon aikaiseksi.

SSAB ei Kiinaa pelkää

– Kiinan ongelma markkinoilla on se, että valtio tukee heidän tuotteitaan ja kiinalaiset dumppaavat eli tuovat tuotteitaan alihintaisesti markkinoille. Siitä huolimatta, ottaen huomioon teknisen osaamisemme ja tuotteemme, en ole kovin huolissani kiinalaisista teräksentuottajista kilpailijoina.

Tavanomaisissa terästuotteissakaan he eivät meitä Pohjoismaissa tai Euroopassa voita ja erikoisteräksissä kiinalaiset eivät ole laadullisesti tasollamme, sanoo Lindqvist.

Talouden nousua ei vielä näkyvissä

Martin Linqvist uskoo yleisen taloudellisen tilanteen pysyvän ennallaan.

– En näe merkkejä talouden noususta lähitulevaisuudessa. Oletan, että talous pysyy vakaana tästä eteenpäin, joka tarkoittaa valitettavasti heikkoa kysyntää. En siis usko markkinoiden parantuvan, muuten usko niiden heikentyvänkään.

Tässä tilanteessa kahden yhtiön SSAB:n ja Ruukin runsaan vuoden takainen yhdistyminen antaa meille vahvuutta ja joustavuutta ja sitä kautta kilpailukykyä. Tulevaisuus on omissa käsissämme, vakuuttaa SSAB:n toimitusjohtaja Martin Lindqvist.

Lue seuraavaksi