Ilmatieteen laitoksen mittauspiste keskellä järveä – katso miltä näyttää Hiekkapakan luodolla

Saimaalla Hiekkapakan luodon mittauspisteen keräämää tietoa hyödyntävät lukemattomat veneilijät joka vuosi. Hiekkapakan luodolle mahtuu Ilmatieteen laitoksen mökin lisäksi pikkuruinen metsä.

luonto
Hiekkapakan luoto ilmatieteenlaitoksen mittauspiste
Sirkka Haverinen / Yle

Ilmatieteen laitoksen mittauspisteiden keräämän tiedon avulla vesillä liikkuja voi tarkistaa kyseisen alueen sääolot ennen vesille lähtöä. Saimaalla sijaitsevan Hiekkapakan luodon mittauspisteen keräämää tietoa hyödyntää muun muassa Joutsenon Veneseuran kommodori Risto Kämäräinen.

Hiekkapakan luoto ilmatieteenlaitoksen mittauspiste
Mökissä oleva laitteisto toimii aurinkoenergialla.Sirkka Haverinen / Yle

– Katson säätilanteen joka kerta, kun lähden vesille. Haluan tietää muun muassa, että mistä päin tuulee. Monella on nämä tiedot pikavalintana puhelimessa, sillä niitä tulee katsottua niin usein, Kämäräinen kertoo.

Hiekkapakan luoto on noin vajaa sata metriä pitkä ja kymmenisen metriä leveä. Luodolla pönöttää pieni mökki, jonka sisällä on Ilmatieteen laitoksen laitteistoa.

– Mökissä on keskusyksikkö ja akusto, sekä tuuligeneraattori ja aurinkopaneeleja joiden avulla sääasema toimii. 12-metrisen tuulimaston päässä on ropeli, joka toimii reaaliajassa. Se lähettää GPRS-yhteydellä havaintosanomia Ilmatieteen laitokselle kymmenen minuutin välein ja verkkoon reaaliajassa, kertoo Ilmatieteen laitoksen havaintoverkkojen ryhmäpäällikkö Minna Huuskonen.

Vastaavia mittauspisteitä on muun muassa Savonlinnan lähellä, Joensuun edustalla ja Päijänteellä sijaitsevilla luodoilla.