1. yle.fi
  2. Uutiset

Median toiminnasta kannellaan ennätystahtiin – kanteluiden määrässä hurja kasvu

Julkisen sanan neuvoston pääsihteerin mukaan mikään selkeä yksittäinen syy ei selitä kasvua. Myös langettavien päätösten osuus on ollut kasvussa, kun käsittelyyn ehditään ottaa vain vakavimmat tapaukset.

Kotimaan uutiset
tietokoneen näppis ja sanomalehtiä
Langettavien päätösten osuus on ollut kasvussa, ja se on alkuvuonna ollut yli 50 prosenttia.Yle Uutisgrafiikka

Hyvää journalistista tapaa valvovalle Julkisen sanan neuvostolle (JSN) on tänä vuonna tehty ennätystahtiin kanteluita median toiminnasta. Seitsemässä kuukaudessa kanteluita oli tehty jo noin 280, kun määrä on viime vuosina ollut koko vuoden aikana noin 350. Määrä noussee tänä vuonna merkittävästi suuremmaksi.

Ilmeisesti täytyy vain todeta, että tiedotusvälineet ovat julkaisseet kantelukelpoista aineistoa.

Ilkka Vanttinen

– Tasaisen vauhdin taulukolla ylittäisimme 500 kantelun rajan, mitä voisi luonnehtia pienimuotoiseksi "räjähdykseksi”, JSN:n pääsihteeri Ilkka Vänttinen toteaa.

Hänen mukaansa mikään selkeä yksittäinen syy ei selitä kasvua. Kanteluita on tullut kuluvan vuoden aikana tasaiseen tahtiin ilman taukoja – myös heinäkuussa, joka tavallisesti on hiljainen kuukausi.

– Yleensä kantelupiikkejä tulee, jos JSN on julkisuudessa poikkeuksellisen näkyvästi, mutta nyt ei voi sellaiseenkaan vedota. Ilmeisesti täytyy vain todeta, että tiedotusvälineet ovat julkaisseet kantelukelpoista aineistoa, Vänttinen sanoo.

Myös langettavien päätösten osuus on ollut kasvussa, ja se on alkuvuonna ollut yli 50 prosenttia.

– Tämä johtuu siitä, että käsittelyyn tulevat lisääntyneiden kantelumäärien vuoksi vain vakavimmat tapaukset, Vänttinen selittää.

Hänen arvioi, että myös huolimattomuus on lisääntynyt, mahdollisesti kiireen seurauksena.

Virheisiin liittyvien kanteluiden määrä kasvussa

Kanteluita tehdään eniten liittyen virheellisten tietojen korjaamiseen, samanaikaisen kuulemisen toteutumiseen ja piilomainontaan. Selkeimmin on Ilkka Vänttisen mukaan kasvanut virheiden korjaamiseen liittyvien kanteluiden määrä.

Pääsihteerin mukaan arviolta 15–20 prosenttia kanteluista koskee virheiden korjaamista. Osuudet ovat samansuuntaisia myös samanaikaisen kuulemisen toteutumisessa ja piilomainonnassa. Samanaikaisella kuulemisella tarkoitetaan sitä, että erityisen kielteisessä valossa julkisuudessa esitetylle taholle annetaan mahdollisuus esittää oma näkemyksensä.

JSN käsittelee niihin tiedotusvälineisiin kohdistuvia kanteluita, jotka ovat sitoutuneet noudattamaan JSN:n perussopimusta ja Journalistin ohjeita. Muun muassa Yle kuuluu sopimuksen allekirjoittaneisiin tahoihin.

Vänttisen mukaan sellaisista medioista, jotka eivät kuulu JSN:n toimivaltaan, kannellaan neuvostolle tyypillisesti pari kertaa kuukaudessa.

Kolmannes käsittelyyn

Kaikkia tehtyjä kanteluita ei neuvostossa käsitellä. Käsittelyyn on päätynyt tyypillisesti noin kolmannes tehdyistä kanteluista, 100–120 kappaletta, kun kanteluiden kokonaismäärä on ollut noin 300–350.

Kaksi kolmannesta kanteluista karsitaan neuvoston puheenjohtajan päätöksellä. Toimivaltakysymysten lisäksi karsinnan syynä voi olla esimerkiksi se, että asia ei kuulu neuvoston käsiteltäväksi tai asian julkistamisesta on kulunut enemmän kuin kolme kuukautta.

– Puheenjohtajalla on harkintavalta, eli myös jos näyttää siltä, ettei ole perustetta langettavalle, niin voidaan karsia. Jokainen kantelu kuitenkin käydään aika tarkkaan läpi, ja kantelija saa perustelut päätöksestä ja voi tarvittaessa tehdä uudelleenkäsittelypyynnön, Vänttinen sanoo.

Lisäksi tuoreita tapauksia saatetaan myös sovitella, eli jos tiedotusväline korjaa toimintaansa neuvoston yhteydenoton perusteella, kantelija saattaa olla tyytyväinen lopputulokseen ilman lopullista päätöstä langettavasta.

Julkisen sanan neuvosto on tiedotusvälineiden kustantajien ja toimittajien perustama elin, jonka tehtävänä on tulkita hyvää journalistista tapaa ja puolustaa sanan- ja julkaisemisen vapautta.

Lue seuraavaksi