1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Ampumasuunnistuksen MM-kisoissa jymy-yllätys – harjoituskaveri suisti mestarin valtaistuimelta

Ampumasuunnistuksen elävä legenda Mikko Hölsö koki karvaan tappion ampumasuunistuksen MM-kilpailujen normaalimatkalla. Paras harjoituskaveri, kauhajokelainen Jarno Kallio-Könnö suisti seitsenkertaisen maailmanmestarin valtaistuimeltaan.

urheilu
Mikkö Hölsö ja Jarno Kalliokönnö
Mikkö Hölsö (vas) sai tunnustaa Jarno Kallio-Könnön paremmakseen normaalimatkalla ja sprintissä.

Ylistarolainen Hölsö johti Mikkelin Kyrönpellossa käytyä kilpailua vielä paikoittelu-osuuden jälkeen. Eroa toisena juosseeseen Ruotsin Johan Eklöfiin oli lähes kaksi minuuttia. MM-tason suunnistaja Olli-Markus Taivainen kolkutteli kolmantena.

Hölsön kultamitali karkasi kuitenkin juuri ensimmäisellä osuudella, jossa yksi arviointivirhe toi yhdeksän minuutin sakon. Myös viimeisellä pystypaikalla rapsahti sakkominuutteja. Ratkaiseva ero repesi nimenomaan arvioinnissa.

– Ei tullut sitä suoritusta, mitä toivoin. Arvioinnissa tuli virhe, joka maksoi kultamitalin hinnan. Muuten kohtuuhyvä suoritus, josta on hyvä jatkaa huomiseen sprinttikisaa, Hölsö arvioi.

– Virhe tuli siinä, että arvoin kahden pisteen välillä ja valitsin väärin.

Ampupaikat ja suunistuksen 9 kilometrin osuuden selvitti puhtaimmin Jarno Kallio-Könnö, Hölsön monivuotinen harjoituskaveri.

Mikko Hösö myöntää, että tappio nimenomaan parhaalle harjoituskavaerille lieventää hieman harmitusta.

– Jarnolla ei mestaruutta ennestään ollut, joten kyllä sen hänelle suo. Hän on tehnyt vuosia töitä ja nyt sattui täysosuma.

"Kossukisa" kehittänyt parhaiten

Jarno Kallio-Könnö tuuletti uransa ensimmäistä MM-kultaa näyttävästi. Eroa Hölsöön tuli lopulta reilut kuusi minuuttia.

– Mikon voittaminen on kaiken a ja o. Voi vähän kämpillä hehkuttaa, että vain mestarit muistetaan.

Kulta- ja hopeamies ovat vuosi harjoitelleet yhdessä kerran viikossa. Sadan kilometrin välimatka on ollut vain pieni hidaste.

- Mikään ei kehitä yhtä paljon kuin yhdessä harjoitteleminen. Ammumme kerran viikossa yhdessä pienestä panoksesta. Panos on salaisuus, mutta sen kisan nimi on kossukisa. Siitä voi jokainen päätellä.

Ampumapaikalla vallitsi ajoittain navakahko sivuttaistuuli. Kalliokönnö hallitsi kokonaisuuden parhaiten, mutta joutui jännittämään Hölsön pystyammuntaa loppuun saakka.

- Kun Mikolla tuli ohilaukaus, niin kyllä siinä hymy pääsi. Vaikka ei saisi vahingoniloinen olla, mutta voittamaan tänne lähdettiin.

MM-kisat ovat Jarno Kallio-Könnölle vuoden päätavoite. Toki mies nähdään myös lauantain sprintissä ja sunnuntain viestissä.

- Tätä varten vuosi harjoitellaan.

Suomelle kolmoisvoitto

Ampumasuunnistuksen avauspäivä oli miesten sarjassa suomalaisjuhlaa. Kolmoisvoiton täydensi suunnistuksen MM-kisaedustaja, joka nappasi pronssia.

Taivainen selvitti arviointitehtävät ainoana kilpailijana ilman virheitä. Ampumapenkalla Taivainen sai pudotettua vain viisi laikkaa kahdestakymmenestä.

Mestari Kallio-Könnö ampui 15 ja Hölsö 13 osumaa.

Suomalaisten vahva loppuveto ja oma epäonni pudottivat kisan ruotsalaissuosikin Johan Eklöfin lopulta seitsemänneksi.

Lue seuraavaksi