1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riihimäen ja Hämeenlinnan vankiloiden asukkaat purnaavat huonosta kohtelusta

Riihimäen ja Hämeenlinnan suljetut vankilat saivat vangeilta sapiskaa vangeille tehdyssä kyselytutkimuksessa. Vangit katsovat että näissä vankiloissa heitä kohdellaan eriarvoisesti.

Riihimäen vankilassa istuvat Suomen vaarallisimmat vangit - ja myös tyytymättömimmät Kuva: T:mi A. Isomäki

Vankien mielestä heitä kohdellaan eri vankiloissa eri tavoin.

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin tekemässä kyselyssä haluttiin saada selville, miten vankeuslain uudistus on käytännössä toiminut.

Vangit katsoivat että heidän omat oikeutensa eivät arkielämässä kaltereiden takana toimi. Vain viidennes reilusta viidestä sadasta kyselyyn osallistuneesta vangista arvioi, että vankilahenkilökunnan suhtautuminen oikeusturvakeinojen käyttöön on yleisesti ottaen asiallista.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että avovankiloissa oltiin melko tyytyväisiä ja suljetuissa vankiloissa sen sijaan ei.

Purnausta tuli erityisesti Pelson, Hämeenlinnan ja Riihimäen vankiloiden asukkailta.

Vankien mielestä vankilassa jaettavissa rangaistuksissa ei ole johdonmukaista ja perustelut vaihtelevat vartijasta riippuen. Myöskään tietoa vankilan tavoista ei saanut henkilökunnalta.

Tiukan talon asiakkaat jupisevat

Vangit kertoivat tutkijoille myös omista kokemuksistaan.

– Saapuessani vankilaan minulle ei kerrottu mitään eikä annettu mitään tietoa järjestyssäännöistä eikä tavoista. Kaikki tiedot hankin muilta vangeilta.

Hämeenlinnan vankilassa vangit valittivat ettei heitä kuulla, kun heitä koskevia päätöksi tehdään. Myöskään perusteltuja ei usein tule.

– Ihmetyttää, että jotkin asiat ovat sallittuja toisille vangeille, mutta toisille ei. Iso ero on myös vartijoiden käytöksen ja toiminnan välillä.

Kohteluun ja oikeuksien toteutumiseen oltiin selvästi tyytymättömimpiä Riihimäen vankilassa.

Riihimäen vankilan johtaja Pasi Oksa ei sellaisenaan niele vankilansa saamaa huonoa palautetta.

Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) hän toteaa, että Riihimäki on Suomen tiukin vankila, jossa istuvat vaarallisimmat rikolliset. Hänen mielestään ”tiukimman talon asiakkailta ei hirveästi pisteitä heru”.