Näkökulma: Köyhien kouluttamisesta tuli bisnestä

Kehitysmaihin on viime vuosina alettu perustaa köyhille tarkoitettuja yksityiskouluja. Filippiineillä tällainen koulunkäynti maksaa noin euron päivässä. Köyhätkin vanhemmat haluavat sijoittaa lastensa tulevaisuuteen, kirjoittaa Manilasta Kirsi Crowley.

Ulkomaat
kuolulaiset voimistelevat ryhmässä pihalla
Makati High School on valtion koulu, mutta Manilassa on nykyään yksityiskouluja myös köyhille.Kirsi Crowley / Yle

Kouluvuosi on alkanut myös Filippiinien pääkaupungissa Manilassa. Valtion koulussa Makati High Schoolissa yläasteikäiset nuoret valmistautuvat tanssimaan koulun pihalla.

Mutta ympäri Manilaa ja Filippiinejä koulutus ei ole ihan yhtä synkronisoitua kuin näiden nuorten sinivalkoiset jumppa-asut.

Suuri osa lapsista pääsee kyllä kouluun Filippiineillä, mutta läheskään kaikki eivät pysy siellä. Köyhimmistä 12-15 -vuotiaista lähes viidennes on jo lopettanut koulun. Maan köyhimmästä viidenneksestä enää yksi sadasta nuoresta päätyy jatko-opintoihin.

Filippiineillä raha puhuu myös opetuksessa. Vauraimmat laittavat lapsensa yksityiskouluihin.

Julkisen sektorin koulut ovat täpösen täynnä lapsia. Oppikirjoista on pulaa ja opetuksen taso voi olla kehnoa. Sieltä on vaikea ponnistaa hyvälle uralle.

Mutta tänä vuonnaFilippiineille on tullut uusi vaihtoehto koulutukseen. Se on maksullinen yksityiskoulu köyhille. Kouluja on noussut köyhälistöalueille ja slummien laidoille myös Manilassa.

Antaisivatko yksityiskoulut köyhille lapsille mahdollisuuden ponnistaa vaurauteen?

Tämä konsepti on viime vuosina laajentunut ympäri Afrikkaa ja Aasiaa ja sen hyödyistä keskustellaan parhaillaan kiivaasti kansainvälisessä lehdistössä.

Olisivatko markkinaehtoiset maksulliset yksityiskoulut ratkaisu köyhien maiden opetuskriisiin? Antaisivatko ne köyhille lapsille mahdollisuuden ponnistaa vaurauteen?

Muun muassa Facebookin Mark Zuckerberg ja Microsoftin perustaja Bill Gates – molemmat tunnettuja hyväntekeväisyydestään ja liikeälystään – ovat sijoittaneet konseptiin.

The Economist -lehti kertoi aiemmin elokuussa, että köyhissä maissa yksityiskouluissa on jo nyt enemmän lapsia kuin rikkaiden maiden yksityiskouluissa. Lehti omisti useita sivuja pohdinnalle köyhille suunnatuista yksityiskouluista. Se päätyi uskomaan, että on tervettä, että jokainen vanhempi haluaa lapselleen parasta – vauraustasostaan huolimatta.

Filippiineillä noin yhdeksän kymmenestälapsesta käy valtion koulua, joihin myös Makati High School kuuluu. Yksityiskoulut ovat olleet vain vauraimmille. Mutta uusi yksityiskoulu köyhille tuo kansainvälisen trendin tännekin.

Euron koulupäivähinta on vielä kallis köyhyysrajan alla eläville.

Manilassa koulupäivän hinnaksi tulee vähän yli euro. Koulu on brittiläisen kustantajan Pearson-yhtiön yhteishanke paikallisen suuryrityksen Ayalan säätiön kanssa.

Pearson on myynyt tunnetun sanomalehtensä Financial Timesin ja on myymässä osuuttaan The Economist -lehdestä. Se aikoo keskittyä oppimateriaalien tuottamiseen ja edullisiin yksityiskouluihin maailmalla, joihin se on jo sijoittanut Afrikassa ja Aasiassa. Yhtiö näkee köyhien kouluttamisessa bisneksen.

Filippiineillä vähän yli euron koulupäivähinta on vielä kallis köyhyysrajan alla eläville. Mutta köyhiäkin vanhempia houkuttelee sijoittaa iso osa tuloistaan lapsen koulutukseen, jos se mahdollistaa tälle hyvän ammatin tulevaisuudessa.

Edullisten yksityiskoulujen määräon noussut kehitysmaissa nopeasti osin julkisen sektorin koulujen huonon laadun takia. UNESCOn tutkimuksen mukaan esimerkiksi Intiassa puolet koululaisistaei opi neljän kouluvuoden aikana lukemaan kunnolla.

Köyhissä maissa riittää asiakasvolyymia, kun hinta on sopiva.

Lapsen koulutus on kehitysmaissa yksi perheen isoimmista sijoituksista.

Filippiineillä työn luonne on viime aikoina muuttunut nopeasti. Ylikansoitetussa maassa työpaikat vaativat tietotaitoa ja siihen tämän päivän nuorten tulee varautua.

Maataloudessa ei riitä työpaikkoja kouluttamattomille. Kaupungeissa nuorille tarjoutuu työpaikkoja länsimaista ulkoistetuissa palvelukeskuksissa, mutta kilpailu on kova. Uusi työ vaatii yhä korkeampaa koulutusta ja teknologiaosaamista.

Mutta ovatko halvat yksityiskoulut vastaus työelämän muutoksiin? Esimerkiksi Pearson näyttää uskovan, että ne ovat.

Yhtiö on kehittänyt globaalin mallin, jonka tarkoitus on olla tuottoisa niin asiakkaalle kuin myyjälle ympäri maailmaa. Köyhissä maissa riittää asiakasvolyymia, kun hinta on sopiva.

Epäilijät ovat huolissaan, miten yksityisopetusta valvotaan maissa, joissa julkinen hallinto ei pelaa. Pelätään myös, että yksityisopetus eriarvoistaa. Lisäksi opettajien palkat ovat usein huonompia yksityiskouluissa kuin valtion kouluissa.

Mutta kannattajat vetoavat tutkimuksiin, joiden mukaan yksityiskouluissa saadan tuloksia aikaan halvemmalla kuin kehitysmaiden tehottomissa valtion kouluissa.

Peruskoulutuksesta on tulossa globaali bisnes, joka näkyy myös Filippiineillä.