1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Uhkaukset eivät lannista nuorta saarnaajaa – "Jokaisen uhkauksen takana on avunhuuto"

Kokkolaan uskonnollisen yhdyskunnan perustanut Patrick Tiainen on saanut uhkauksia siitä asti, kun palasi Keniasta Suomeen ja alkoi rakentaa uutta seurakuntaa. Nuori mies ei ole laittanut suutaan säppiin, vaan näkee uhkaavissa viesteissä runollisuutta, luovuutta ja motivaattorin aineksia. Ja avunhuudon.

Kuva: Ida-Maria Björkvist / Yle

Patrick Tiainen palasi Afrikasta Suomeen viime vuoden vappuna. Lähes ensi töikseen hän perusti Kokkolaan ensimmäisen paikallisseurakunnan Word of Faith Church Finlandille. Nyt toimintaa on lähes päivittäin. Tiainen ja hänen joukkonsa toimii  pääasiassa Kokkolassa, mutta kiertää myös ympäri Suomen.

Perusideana on palata uskon juurille. Pääpaino ei ole sunnuntain jumalanpalveluksissa, vaan niiden välilssä. Tiimit myös pysäyttelevät ihmisiä kadulla.

– Se on enemmän sellaista suoraa toimintaa, kuvaa Tiainen.

Suoraa toimintaa hän on saanut kokea toisinkin päin. Jo Afrikassa majan ulkopuolelle oli tuotu puolikas koira. Paikallinen pastori kertoi paikallisten viestivän sillä: Poistu tai kuole.

Tiainen sanoo ymmärtäneensä, että jos haluaa saavuttaa jotain, on oltava valmis voimakkaisiinkin reaktioihin.

Uhkailuista motivaatiota

Heti Suomeen-paluun jälkeen alkoivat uhkaukset. Ensimmäisinä viikkoina puhelin soi lähes joka yö, kun Tiainen oli kertonut uuden kirkkokunnan toiminnan alkamisesta. Ihmiset toivoivat, että Tiainen muuttaisi. Hänet muun muassa uhattiin hakata niin hyvään kuntoon, ettei äiti tunnista.

Sittemmin uhkaavia lähestymisiä on ollut muutama kuussa. Ensimmäinen lappu ilmestyi syyskuussa auton tuulilasiin murtautumisen jälkeen. "Meitä on monta, jotka vihaa sinua, Patrick Tiainen."

– Joku on vielä nähnyt vaivaa: kirjoittanut koneella ja tulostanut. On lähestulkoon suloista, että joku on nähnyt niin paljon vaivaa.

Tuosta viestistä tuli ensimmäinen "motivaatiolauseke" joka päätyi työhuoneen seinälle. Tuli puheluita ja tekstiviestejä. Joku jätti tuulilasiin englannikielisen viestin: Haluan sinusta poikaystävän, sitten uhraan sinut saatanalle ja käytän päätäsi murokulhona.

Tiainen kehuu viestin "runollisuutta" ja "luovuutta". Sanojen takaa hän näkee hätää:

Joku on vielä nähnyt vaivaa: kirjoittanut koneella ja tulostanut. On lähestulkoon suloista, että joku on nähnyt niin paljon vaivaa.

Patrick Tiainen

– Näen, että jokaisen uhkauksen takana on sen henkilön avunhuuto.

Halua keskusteluun

Poliisille Tiainen on vienyt osan tapauksista vähintään tiedoksi.  Poliisi ei kommentoi yksittäistapauksia, mutta toteaa, että kaikki uhkaukset otetaan vakavasti.

Patrick Tiainen taas peräänkuuluttaa aikuisten välistä keskustelua ja toivottaa uhkailijat tervetulleeksi. Hänen viestinsä uhkailijoille on, ettei hänellä ole mitään heitä tai heidän mielipiteitään vastaan.

– Uskon, että olisi rakentavaa saada istua yhdessä.