Eurokokous alkaa: Nyt päätetään kolmannesta lainapaketista

Euroryhmän johtaja Jeroen Djisselbloem odottaa pitkää kokousta, mutta uskoo myös, että valtionvarainministerit pääsevät positiiviseen lopputulokseen. Suomen Alexander Stubb twiittasi Brysselin optimistisestä ilmapiiristä.

Ulkomaat
Wolfgang Schäuble
Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.Oliver Hoslet / EPA

Euromaiden valtionvarainministerit ovat kokoontuneet Brysselissä keskustelemaan Kreikan kolmannesta lainapaketista. Kreikan parlamentti äänesti aikaisin aamulla lainaehtojen hyväksymisen puolesta.

Suomi on jo hyväksynyt lainasopimuksen, mutta esimerkiksi Saksa epäröi vielä. Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble on vaatinut Kreikalta lisäselvityksiä. Saksa on kannattanut pelkkää väliaikaisrahoitutusta, jonka avulla Kreikka saisi maksettua elokuun 20. päivänä erääntyvän 3,2 miljardin lainaerän Euroopan keskuspankille.

Euromaiden on hyväksyttävä Kreikan apupaketti yksimielisesti, muuten kolmivuotiseksi suunniteltu noin 85 miljardin kokoinen tukipaketti jää toteutumatta.

Valtionvarainministerit toiveikkaita

Suomen valtionvarainministeri Alexander Stubb (kok.) saapui Brysseliin positiivisin mielin.

– Odotan ratkaisukeskeistä kokousta. Olisin erittäin yllättynyt, jos tänään ei päästä yhteisymmärrykseen.

Stubbin mukaan jäljellä on enää yksityiskohtien ratkaiseminen.

– Toki vielä on yksityiskohtia ratkaisematta, kuten IMF:n mukanaolo ja ensimmäisen maksuosuuden kustannukset ja myös aikataulut yleisesti.

Euroryhmän johtaja ja Hollannin valtiovarainministeri Jeroen Djisselbloem sanoi kokoukseen saapuessaan olevansa valmistautunut pitkään iltaan.

– Siitä [kokouksesta] ei tule lyhyttä. Illan päättyessä meillä on toivottavasti olemaan positiivinen lopputulos, Djisselbloem sanoi ennen kuin kiirehti kokoukseen.

Ennen kokousta Ranskan valtionvarainministeri Michel Sapin sanoi, että euroryhmän on nyt päästävä yhteisymmärykseen Kreikan hätälainasta.

– Jos yksityiskohtia pitää vielä selventää, jos meidän pitää vielä keskustella prosessista, tehkäämme sitten niin, mutta olemme täällä tänään ennen kaikkea päättämässä kolmannen lainaohjelman toteuttamisesta.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lähteet: AFP