Stubb: Suomen tavoitteena uusi verosopimus Portugalin kanssa jo tänä vuonna

Suomen ja Portugalin välisestä verosopimuksesta keskusteltiin tänään ensimmäistä kertaa ministeritasolla. Suomen tavoitteena on saada vanhan, verokannustimen sisältävän verosopimuksen tilalle uusi.

politiikka
Valtiovarainministeri Alexander Stubb.
Valtiovarainministeri Alexander Stubb.Mikko Stig / Lehtikuva

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) keskusteli perjantaina Portugalin valtiovarainministeri Maria Luís Albuquerquen kanssa Brysselissä. Euroryhmän kokouksen yhteydessä järjestetyn tapaamisen aiheena oli Suomen ja Portugalin verosopimus.

Suomen tavoitteena on uudistaa vuodelta 1970 oleva vanha verosopimus, johon sisältyy eläkeläisten verokannustin muuttaa Portugaliin.

Nykyisen verosopimuksen mukaan Suomi ei voi verottaa Portugaliin maksettavia yksityissektorin eläkkeitä, vaan ne verottaa asuinvaltio. Suomi ei myöskään voi verottaa eläkkeitä, vaikka eläkeläisen asuinvaltio ei niin tekisi.

Portugalissa asuvat ulkomaiset eläkeläiset voivat hakea kymmenen vuoden mittaista verovapautta Portugalilta.

Stubb kertoo valtiovarainministeriön tiedotteessa teknisen tason neuvotteluiden olevan vielä kesken. Neuvottelut pyritään saamaan loppuun vielä tämän vuoden aikana. Sopimuksen poliittisen käsittelyn kerrotaan jatkuvan Portugalin lokakuisten parlamenttivaalien jälkeen.

– Emme poissulje mahdollisuutta irtisanoa sopimusta, ellei yhteisymmärrystä synny, sanoo Stubb tiedotteessa.