1. yle.fi
  2. Uutiset

Santtu-Matias Rouvali Filharmonian puistokonsertista: "Mukaan voi ottaa vaikka pussikaljaa"

Tampereen Filharmonia avaa syyskauden harvinaisessa ulkoilmakonsertissa Sorsapuistossa tänään lauantaina. Ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali aikoo tehdä rennosta syyskauden avauksesta perinteen vappukonsertin rinnalle.

Kotimaan uutiset
kapellimestari Santtu Matias Rouvali
Kaapo Kamu

Tampereen Sorsapuisto täyttyy klassisesta musiikista, funkista ja soulista, kun Tampereen Filharmonia avaa kauden ja palaa vuosien tauon jälkeen soittamaan ulkolavalle Sorsapuistoon. Edellisen kerran orkesteri esiintyi Sorsapuistossa samankaltaisessa suurkonsertissa 17 vuotta sitten.

Orkesterissa ulkoilmakonserttia on odotettu innolla ja samalla jännittyneinä, koska luonto voi puuttua peliin.

Mä teen näitä hirveen mielelläni, koska nämä ovat niin yleisöystävällisiä

Santtu-Matias Rouvali

– Me on totuttu soittamaan sisäakustiikassa. Ulkona on tuuli ja muut luonnontekijät vaikuttavat kaikkeen ja voi olla, että kukaan ei näe nuotteja, jos aurinko paistaa tai nuotit lähtee lentoon. Kaikkea tällaista voi sattua, maalailee ylikapellimestari Santtu-Matias Rouvali.

Rouvali tuo kesäillan hämyssä järjestettävään ilmaiskonserttiin 97 muusikosta koostuvan Filharmonian. Orkesterin ohjelmistoon Rouvali on valinnut helposti kuunneltavia klassikoita, joita on helppo nauttia.

– Se on sellainen picnic-tilaisuus, sinne voi ottaa mukaan vaikka pussikaljaa. Kun sää on hyvä, niin sinne voi tulla nauttimaan rennosti ja kuuntelemaan vähän erilaista klassista musiikkia, Rouvali ohjeistaa.

– Mä teen näitä hirveen mielelläni, koska nämä ovat niin yleisöystävällisiä eli yleisö saa olla todella vapaasti, eikä tarvitse tietää mitään. Konserttisali on joskus vähän vaikea löytää.

Filharmonikoista kuoriutuu groovaava soulbändi

Sorsapuistossa filharmonikot päästävät valloilleen myös toisenlaisen puolen, kun illan avaa orkesterin muusikoista ja heidän ystävistään koostuva funkia ja soulia soittava Lucretia and the Dumb Stuff Band. Puistokonsertti alkaa kello 17.30, Tampere Filharmonia nousee lavalle kello 19.00.

– Täällä on tarjolla kahdenlaista musiikkia eli ensin hyvinkin tanssittavaa, groovaavaa musiikkia, joka pistää taatusti porukan kuumaksi. Sen jälkeen me hypätään lauteille Filharmonian kanssa ja sitten onkin luvassa ihan toisenlainen meininki, kertoo basisti Heikki Lehtinen.

Rouvali iloitsee siitä, että muusikot pääsevät esittelemään nyt myös toisen puolensa.

– Meillä on hieno mahdollisuus hyödyntää nyt tätä tilaisuutta, koska monesti ihmisillä on se streotypia, että klassisen musiikin soittaja soittaa vain klassista, mutta meillä on äärettömän lahjakkaita rytmimusiikin edustajia, Rouvali toteaa.

Rouvali lupaa, että Tampereen Filharmonia tullaan näkemään jatkossa useammin myös muualla kuin konserttisalissa.

– Mä aion kyllä sisällyttää jatkossakin perinteisiin, että meillä on sekä perinteinen vappukonsertti että tämän tyyppinen kauden avaus.

Lue seuraavaksi