Britannian Labour-puolue aloittaa äänestyksen uudesta johtajasta

Ennakkosuosikiksi on noussut Karl Marxia arvostava konkaripoliitikko. Entinen puolueenjohtaja ja pääministeri Tony Blair kuitenkin varoittaa, että liian vasemmalle kääntyminen tietäisi Labourille tuhoa.

Jeremy Corbyn Kuva: Andy Rain / EPA

Toukokuun vaalitappion jälkeen Britannian työväenpuolue Labour etsii uutta suuntaa ja uutta puoluejohtajaa. Neljästä ehdokkaasta yksi on noussut ennakkosuosikiksi. 66-vuotias Jeremy Corbyn on Karl Marxia arvostava konkaripoliittikko, joka lupaa viedä puolueen takaisin sen sosialistisiin juuriin.

Corbyn haluaa muun muassa romuttaa Britannian ydinaseet, valtiollistaa rautatiet uudestaan sekä tuoda Hamas- ja Hizbollah-järjestöt mukaan Lähi-Idän rauhanneuvotteluihin.

Labourin menestynein puolueenjohtaja, vuosien 1997–2007 välillä istunut pääministeri Tony Blair, on sanonut, että jos Corbynistä tulee puolueenjohtaja, Labour tuhoutuu kokonaan.

– Puolue kävelee silmät kiinni, kädet ojossa kallion reunaa ja sen alla olevia teräviä kiviä kohtaan, Blair kirjoitti The Guardian -lehdessä (siirryt toiseen palveluun) torstaina.

Corbyniä on kuitenkin myös kehuttu. Monien mielestä hän puhuu todellisista asioista inhimillisellä tavalla, toisin kuin monet muut parlamentin jäsenet.

Muut ehdokkaat ovat poliittisilta kannoiltaan enemmän keskustalaisia. Sekä Andy Burnham että Yvette Cooper ovat toimineet ministereinä Tony Blairin ja Gordon Brownin hallituksissa, ja Liz Kendall on parlamentin jäsen.

Burnham oli kauan ennakkosuosikki uudeksi Labour-johtajaksi. Myös hän siirtäisi puoluetta enemmän vasemmalle. Cooper puolestaan kampanjoi puolueen uudistajana ja Kendall taloudellisena vastuunkantajana.

Labour teki toukokuussa huonoimmat vaalinsa sitten vuoden 1987. Puolueen johtaja Ed Miliband erosi vaalitappion jälkeen. Puolueen uudesta johtajasta odotetaan kilpakumppania konservatiiviselle pääministerille David Cameronille vuoden 2020 vaaleissa.

Puolueen jäsenet aloittavat äänestyksen tänään perjantaina ja tulos ilmoitetaan syyskuun 12. päivä.