Vauhtia ja adrenaliinia – alamäki on mäkirullalautailijan kiitorata – video

Rullalaudalla voi päästä liki samaa nopeutta kuin autolla tavallisella maantiellä. Tarvitaan sopivan jyrkkä mäki ja riittävästi huimapäisyyttä. Lauantaina mäkirullalautailijat kisaavat Hämeenlinnan Aulangon puistometsän kiertoreitillä.

Kotimaa
Susanna Koskelin laskee mäkirullalaudalla

Hämeenlinnan Aulangolla lauantaina järjestettävään mäkirullalautakisaan odotetaan noin 30 kilpailijaa. Mukana myös jokunen kansainvälinen kilpailija. He laskevat neljän laskijan kuumotuksissa ja karsinta suoritetaan double elimination -järjestelmällä, kertoo Iikka Pietilä Hämeenlinnan mäkirullalautaryhmästä.

– Mäkirullalauta on yleensä normaalia temppulautaa hieman pidempi ja jäykempi. Aulangon puistometsän ympäristö on yksi Etelä-Suomen merkittävimpiä laskupaikkoja. Vaikkei vauhtia täällä ihan älyttömiä saa, on tämä silti paikkana merkittävimmästä päästä, kehuu Iikka Pietilä.

Kesäisin Aulangolla käy mäkirullalautailijoita kauempaakin pitkin Suomea.

Suomessa mäkirullalautailijoita on noin sata, mutta paljon useampi käyttää lautaa liikkumisvälineenä.

– Parasta tässä on adrenaliinin lisäksi vauhdin tuntu ja hyvät kaverit, joiden kanssa voi laskea.

Ei vauhti satuta, vaan ne ohjausvirheet...

Parhaimmillaan tutkalla on mitattu mäkirullalaudan vauhdiksi lähes 80 kilometriä tunnissa.

– Jos on tarpeeksi jyrkkä ja pitkä mäki, laudalla pääsee todella koviin nopeuksiin. Siksi tässä tarvitaan hyvät suojavarustukset, lisää Tatu Aittamaa.

Kun vauhti nousee kovaksi, myös havereita voi sattua. Polvisuojat ja kyynärpääsuojat, fullface-kypärä sekä hanskat, joissa on kovat palat kämmenissä, suojaavat hurjapäitä kaatumisissa tai törmäyksissä.

– Joidenkin mielestä tämä on vaarallinen laji, mutta eikös se ole ohjausvirheet, jotka aiheuttavat vahinkoja, eikä niinkään vauhti, Pietilä aprikoi.

– Kun on suojat, saa lisää itsevarmuutta laskemiseen. On näitä suojia tarvittukin, hymähtää Susanna Koskelin.

Nuorempana Koskelin kokeili skeittausta, mutta hyppiminen laudalla ei napannut.

Aulangon kisa alkaa lauantaina 15.8. kello 14 lämmittelylaskuilla. Itse kisa käynnistyy kello 15 ja palkintojakoon päästään iltaseitsemän aikoihin.