"Aben on tasapainoiltava kotiyleisön ja ulkomaiden välillä"

Tutkija pitää Japanin pääministerin toisen maailmansodan loppumisen vuosipäivän muistoksi pitämää puhetta tarkkaan harkittuna. Shinzo Abe yrittää olla sohaisematta muurahaispesään samalla, kun pyrkii karistamaan historian painolastia japanilaisten harteilta.

Ulkomaat
Shinzo Abe
Franck Robichon / EPA

Pääministerin Aben puhe 70 vuotta sitten loppuneen toisen maailmansodan muistoksi oli Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Bart Gaensin mielestä hyvin punnittu. Abe muistutti maansa sodan aikana tekemistä hirmutöistä, mutta muistutti, ettei tehtyä saa enää tekemättömäksi, vaan Japanin pitää kääntää katseensa tulevaisuuteen.

Hän myötäili edeltäjiensä vuosina 1995 ja 2005 esittämiä anteeksipyyntöjä, mutta sodan uhrien omaisia Aasiassa edustavien järjestöjen pettymykseksi ei itse pyytänyt niitä anteeksi.

– Aben on tasapainoiltava kotimaisen ja ulkomaisen yleisön välillä, mukaan lukien vanhoillisimmat omassa liberaalidemokraattisessa puolueessaan. Hän haluaa viedä valtiotaan eteenpäin ja toivoo, että Japani voisi olla ylpeä historiastaan, mutta samalla varoo suututtamasta naapurimaitaan, Gaens analysoi.

Japanin ja Kiinan suhteet ovat viime aikoina kohentuneet. Maiden johtajille on suunniteltu huippukokousta syksyksi.

Mahdollisia jännitteitä voivat luoda Aben lakihankkeet. Jos ne menevät läpi, Japani vahvistaisi omia asevoimiaan ja osallistuisi tarvittaessa aseelliseen toimintaan maansa rajojen ulkopuolella liittolaistensa puolustamiseksi. Muutos olisi merkittävä, sillä toisen maailmansodan peruina Japaniila on ollut pasifisten perustuslaki.

– Abe kannattaa ajastusta Japanin kehittämiseksi kaikin tavoin itsenäiseksi ja tavanomaiseksi valtioksi. Tässä suhteessa hän on konservatiivi. Samaan aikaan hän kuitenkin myös hyvin sovitteleva ja käytännönläheinen poliitikko, Gaens sanoo.