1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kasvisruoka taipuu hetken taiteeksi taitavissa käsissä

Kasvisruoka on alkanut kiinnostaa entistä enemmän kuluttajia ja tuottajia. Kasvinruoka on kaikialla kasvava monipuolinen trendi joka sisältää niin terveys kuin esteettisetkin ulottuvuudet. Kasvisruuan näkymiä pohditaan mm. puutarha-alan suurmessuilla. Kuluttajille kasviruoka on tänä kesänä ollut yllättäen jopa edullista sillä kotimaisen tomaatinkin hinta painui alkukesästä alle euroon kilolta.

Kotimaan uutiset
Kotimainen punajuuri muuntuu ruusuksi

Ruuasta on tullut jo monelle hifistelyn aihe. Myös ruuan värikkyys ja muu estetiikka ovat nykyisiä trendejä. Yllättäen kotimainen heleä punajuuri voi osaavissa käsissä kääntyä esimerkiksi ruusun kukaksi.

Thaimaasta lähtöisin oleva Supranee Dahom on taitellut kokonaisen kasvisvuoren Hattulan Lepaan puutarhamessuille 2015. Materiaalina teoksessa ovat niin vesimelonit, porkkanat, punajuuret kuin tomaatitkin.

Supranee Dahom hallitsee klassinen thaimaalaisen kasvistaiteen
Supranee Dahom hallitsee klassinen thaimaalaisen kasvistaiteenKari Mustonen/ Yle

Kasvisruuan menekki ja suosio jatkavat kasvuaan ehkä nyt jopa aiempaa nopeammin. Puutarhat, kasvihuoneet ja siementen myyjät seuraavatkin herkästi kuluttajien kiinnostusta.

Tuotepäällikkö Juha Rita HL-vihannes Oy:sta kertoo, että etenkin erilaiset yrtit ovat hyvin suosittuja ja niiden menekin kasvu nousussa. Myös monenlaiset kaalituotteet kiinnostavat asiakkaita. Lehtikaali on terveystuotteena ns. super food.

Kasviksia myydään ja tuotetaan nykyään kotimassa ympäri vuoden. Kesä 2015 on ollut kasvisten ja vihannesten tuottajille taloudellisesti karua aikaa. Kurkun kasvattaja on saattanut saada kurkustaan kilolta ehkä viisitoista senttiä alkuvuodesta. Kuluttaja puolestaan on viettänyt juhlaa: lähikaupassakin kotimainen tomaatti on halvimmillaan maksanut alle euron kilolta.

Supranee Dahom on taitellut kokonaisen kasvisvuoren Hattulan Lepaan puutarhamessuille 2015

Kasvihuoneet ja puutarhat tekevät ensi kesän ja tulevan talven kasvisten ja juuresten siementilauksia näinä viikkoina. Kireästä hintakilpailusta huolimatta näkymät ovat valoisat. Kotimaisista kasviksista ja marjoista tehtyjä smootheja tarjoillaan Lepaan suurmessuillakin helteen virkistykseksi.

Lue seuraavaksi