Windows 10 on lajinsa viimeinen – "Päivitys on ollut liian raskasta"

Uusin Windows-käyttöjärjestelmä on ollut saatavilla muutaman viikon ajan. Windows 10 jää viimeiseksi Microsoftin käyttöjärjestelmäksi. Kuluttajat ja yritykset ovat tähän saakka vaihtaneet uusiin järjestelmiin hitaasti.

talous
Tietokone ja kännykkä, joissa Windows 10
Windows 10 näyttää samalta tietokoneessa, tabletissa ja puhelimessa.Peter Steffen / EPA

Muutaman vuoden välein vaihtuvat Windows-käyttöjärjestelmät ovat historiaa, sillä Windows 10:n jälkeen uutta ei enää tule. Nyt sama käyttöjärjestelmä vain päivittyy ja kehittyy.

– Se on alku strategialle, jossa me toimitetaan Windows jatkuvasti kehittyvänä palveluna, ettei käyttäjän tarvitsisi asentaa kokonaan uusia käyttöjärjestemiä, sanoo liiketoimintajohtaja Tom Toivonen Microsoftilta.

Päivitys on ollut liian raskasta. Se on kallis projekti. On ollut taloudellisempaa jäädyttää työkone kolmeksi tai viideksi vuodeksi.

Windows-liiketoimintajohtaja Tom Toivonen

Microsoft ei kerro tarkkoja lukuja, mutta Windows 10:ä edeltävän Windows 8:n tiedetään flopanneen pahasti. Maailman käytetyin on nyt Windows 7, mutta myös yli kymmenen vuotta sitten julkaistu Windows XP on yhä laajalti käytössä. Se pyörii arviolta 15 prosentissa kaikista maailman tietokoneista.

CNN uutisoi alkukesällä, (siirryt toiseen palveluun) että Yhdysvaltain laivasto maksoi miljardeja Microsoftille XP-tuen jatkamisesta. Ohjelman virallinen tuki lopetettiin vuosi sitten keväällä.

Tom Toivonen tietää, että erityisesti yrityksissä käyttöjärjestelmiä vaihdetaan harvoin.

– Päivitys on ollut liian raskasta. Se on kallis projekti. On ollut taloudellisempaa jäädyttää työkone kolmeksi tai viideksi vuodeksi.

Windows 10:n menestys onkin Microsoftille vakava paikka, sanoo liiketoimintajohtaja Jukka Taimisto Ateasta. Atea toimittaa it-järjestelmiä sadoille suomalaisille yrityksille.

– Microsoftille tämä on iso kysymys, ja ehkä on kuvaavaa, että käyttöjärjestelmän vaihto tarjotaan ilmaiseksi suurimmalle osalle vuoden ajan, Taimisto sanoo.

Windows 10 päivittyy ilmaiseksi, jos koneessa on valmiiksi Windows 7 tai 8. Atean yritysasiakkaat eivät silti ole lähteneet kokeilemaan uutuutta etujoukoissa.

– Yritykset vasta kuulostelevat ja testailevat. Syksyn aikana ensimmäiset tulevat vaihtamaan varmasti, ja ehkä vuodenvaihteen tienoilla tiedetään, miten nopeasti tämä [vaihto] tulee tapahtumaan.

Puhelin suosittu vain suomalaisyrityksissä

Windows 10:n suuri mullistus on, että käyttöjärjestelmä on sama tietokoneen, tabletin ja puhelimen ruudulla.

Tällä kosiskellaan ennen kaikkea yrityksiä, jotka ratkaisevat Windows-puhelimen kohtalon tulevaisuudessa. Maailmalla puhelin on jo painunut marginaaliin, mutta suomalaisyrityksissä sitä vetää vielä muisto Nokiasta.

– Suomessahan Windows-puhelin on yrityspuhelimena edelleen kovin suosittu, mutta sielläkään markkinatrendi ei näytä hyvältä. Sillä tulee olemaan yrityskäyttörooli, mutta miten merkittävä, sitä emme tiedä, Jukka Taimisto Ateasta sanoo.

Windows 7 -tuki jatkuu vielä viisi vuotta

Alan liikkeessä on huomattu, että asiakkaat tulevat kehitykseen mukaan hitaasti. Verkkokauppa.comin myyjä Mikko Snygg muistuttaa, että vanha käyttöjärjestelmä tietokoneessa ei ole täysin riskitön.

– Jossain vaiheessa Microsoftin vedettävä piuha seinästä, niinkuin esimerkiksi XP:n osalta tapahtui vuosi sitten keväällä. Käyttöjärjestelmä, jota ei enää päivitetä ja tueta, on aika vaarallinen käyttäjälle.

Windows 7:n tukea on jäljellä vielä noin viisi vuotta.