YK-edustajat: Iranin vapautettava yhdysvaltalaislehden toimittaja

Yhdysvaltalaisen Washington Post -sanomalehden toimittaja Jason Rezaian on ollut pidätettynä yli vuoden. Tuomio saattaa tulla ensi viikolla.

Ulkomaat
Yhdysvaltalaisen The Washington Post -sanomalehden toimittaja Jason Rezaian Iranilaisen vaimonsa Yeganeh Salehin kanssa 10. syyskuuta 2013.
Yhdysvaltalaisen The Washington Post -sanomalehden toimittaja Jason Rezaian Iranilaisen vaimonsa Yeganeh Salehin kanssa 10. syyskuuta 2013.EPA

YK:n ihmisoikeusasiantuntijat vaativat Irania vapauttamaan välittömästi yli vuoden pidätettynä olleen Washington Post -lehden toimittajan. Yhdysvaltalais-iranilaista toimittajaa Jason Rezaiania syytetään muun muassa vakoilusta ja propagandan levittämisestä Irania vastaan. Tuomio saattaa tulla ensi viikolla.

Ihmisoikeusasiantuntijoiden mukaan pidätys ja oikeudenkäynti suljettujen ovien takana rikkovat Rezaianin oikeuksia. Lausunnon mukaan hänen eristämisensä ja koko päivän kestävät kuulustelunsa ovat aiheuttaneet "huomattavaa fyysistä ja psyykkistä kuormitusta".

Lausunnon antoivat YK:n erikoisraportoijat, jotka ovat perehtyneet ilmaisunvapauteen ja Iranin ihmisoikeuksiin, sekä mielivaltaisia pidätyksiä koskevan työryhmän johtaja.

Washington Postin päätoimittajan Martin Baronin mukaan lausunto tulee ratkaisevalla hetkellä. Hän kutsui oikeudenkäyntiä lavastetuksi. Sekä lehti että Rezaianin perhe uskovat, että toimittaja on Iranin ja Yhdysvaltain välisten vihamielisyyksien uhri.

Iranin viranomaiset ovat todenneet, että oikeuslaitos on itsenäinen ja että kenelläkään ei ole lupaa puuttua tuomareiden päätöksiin.

Lähteet: AP