Makea mansikka sopii suolaisen kaveriksi: tirisevä grillipihvi mansikkakastikkeella?

Kesäherkuttelun suosikkimarjaa kuluu yhä enemmän myös arkiruuanlaitossa. Mansikka solahtaa perinteisesti salaatteihin, mutta myös hampurilaisen väliin, salaatinkastikkeeksi, täytettyihin leipiin tai jopa rasvaisen grillipihvin kaveriksi. Leivontabloggaaja kokeilisi marjaa myös pizzan täytteenä.

ilmiöt
Nainen seisoo mansikkapellolla salaattikulho kädessä.
Elina Jukkolan mansikkasalaatissa makua antavat suolainen fetajuusto ja saksanpähkinä.Iina Kluukeri / Yle

Kun kesää ja mansikoitakin on vielä jäljelle, höystäisi Hauhtosen tilan viljelijä Elina Jukkola tirisevän grillipihvin mansikkakastikkeella.

– En ole kokeillut, mutta toimisi varmasti makuparina. Rasvainen pihvi ja pirtsakka, kevyt mansikkakastike sen päälle. Pihvi tietysti grillissä tehtynä, suunnittelee Jukkola.

Mansikan kanssa kasvanut ja elänyt Elina Jukkola on käyttänyt mansikkaa melkein kaiken höysteenä: pirtelöissä, rahkoissa, salaateissa, hilloissa, mehuissa ja suklaan kanssa. Perinteinen makupari mansikkaa makean kanssa on vielä suosituin vaihtoehto, mutta suolaisia reseptejäkin löytyy jo runsaasti esimerkiksi leivontablogeista.

Leivontabloggaaja Yummy Baker eli lohtajalaislähtöinen Annamari Jukkola ideoi muutaman mansikalle sopivan suolaisen reseptin lennosta. Todella suolainen pizza käy mansikan kanssa, kuten mansikka-pekonipizza.

– Pizzan täytteiksi sopisi mansikoita, pekonia, artisokkaa, vaikka mozzarellaa. Mansikat ja artisokat voi viipaloida pohjan päälle ja paistetut pekonit ja juusto mukaan. Sitten täytteineen uuniin. Valmiin pizzan päälle vielä tuoretta rucolaa ja basilikaa, visioi Jukkola

Kakkujen kuningatar

Tuoreena mansikan maku pääsee leivontabloggaajan mielestä parhaiten oikeuksiinsa.

– Kakkujen täytteenä mansikka on lyömätön, oli marja sitten viipaleina tai soseena. Minttua tai limeä piristeeksi, niin kyllä maistuu, Jukkola haaveilee.

Kakkujen täytteenä mansikka on lyömätön, oli marja sitten viipaleina tai soseena.

Leivontabloggaaja Annamari Jukkola

Tuoreenakin mansikka uppoaa monenlaisiin suolaisiin ruokiin, vinkkaa Annamari Jukkola.

– Kylmän kvinoa- tai coussous-salaattin joukkoon voi lisätä kasvislientä ja basilikaa päälle.

Jukkola syö mansikkaa ilman lisukkeitakin, mutta makuja yhdistelemällä voi löytää kutkuttavan lopputuloksen. Arkiruuassa mansikka sujahtaa helposti vaikka voileipien väliin.

– Mansikka-vuohenjuustotoastit voi syödä kylmänä tai lämpimänä. Murskaa avokadoa haarukalla leivälle, murustaa vuohenjuustoa kyytipojaksi, viipaloituja mansikoita lisukkeeksi ja pirskaus balsamicoa.