1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tukes: Kiinan räjähdyspaikalta löytynyt kemikaali erittäin myrkyllistä

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan Kiinan räjähdyspaikalta löytynyt natriumsyanidi voi vapauttaa kemiallisessa reaktiossa ilmaan äkillisesti tappavaa syaanivetyä.

Palomiehet ovat suojautuneet kaasunaamareilla 15. elokuuta Tianjinin tuhoalueella. Kuva: Wu Hong / EPA

Kiinan Tianjinissa on evakuoitu kemikaaliuhan takia asukkaat alueelta, jossa sattui keskiviikkona tuhoisa räjähdys vaarallisten aineiden varastossa. Paikalta on löytynyt natriumsyanidia.

Tukesin laitos- ja kaivosvalvontayksikön johtaja Päivi Rantakoski kertoo, että natriumsyanidi on erittäin myrkyllinen kemikaali.

Rantakoskella ei ole tarkempaa tietoa Kiinan onnettomuudesta. Hän pitää kuitenkin mahdollisena, että jossain reaktiossa aineesta on vapautunut kaasumuotoista syaanivetyä.

– Itse tämä natriumsyanidi on yleensä jauhemaisessa muodossa. Sitä käytetään yleensä natriumsyanidiliuoksina. Myös se liuos on nesteenä erittäin myrkyllinen, Rantakoski sanoo.

Rantakosken mukaan natriumsyanidia on käytetty Suomessa muun muassa kultakaivoksilla sekä liuottimena metallien pintakäsittelyssä.

– Jos syaanivetyä saa hengitettynä, niin se lamauttaa hengityksen. Se on todella äkillisesti myrkyllinen. Nesteenä sitä ei saa tietenkään juoda. Jos se joutuu iholle, niin se on myös siinä erittäin ärsyttävä.

Rantakoski arvioi, että jos onnettomuusalueen ympäristön ihmisiä on pyydetty suojautumaan, niin todennäköisesti myrkkyä on jonkin verran ilmassa. Toinen vaihtoehto on, että ainetta voi päätyä ympäristöön sateen mukana.

Kiinan räjähdyksessä kuoli ainakin 85 ihmistä ja yli 700 loukkaantui.

– Kiinassa nämä henkilöt olivat kuolleet äkillisesti siinä onnettomuudessa. Se on ehkä se vaarallisin ominaisuus, että syaanivety on äkillisesti tappava.

Rantakosken mukaan evakuointi on luultavasti varotoimenpide. Ilmassa voi mahdollisesti olla muitakin vaarallisia kemikaaleja, joiden takia on syytä suojautua.

Luontoon päätyvä natriumsyanidivuoto voi pilata pohjavesiä sekä tappaa kaloja ja pieneliöitä vesistöistä. Aineella ei kuitenkaan pitäisi olla näkyviä pitkäaikaisia seuraamuksia.