1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taistelupanssarivaunu

Armeijan vanhat kulkupelit löysivät uusiokäyttöä

Puolustusvoimien käytöstä poistetut kolhot kulkupelit eivät kelpaa kenellekään. Paitsi matkailuyrittäjälle. Laukaassa ajellaan jo ukrainalaisilla maastokuorma-autoilla ja Nasuilla, ihan kohta myös panssarivaunulla.

taistelupanssarivaunu
Maastokuorma-auto
Puolustusvoimien entinen maastokuorma-auto KrAZ-255B etenee 15-litraisella V8-dieselmoottorilla.Mikko Maasola / Yle

Laukaan kymmenvuotias matkailupaikka Tupaswilla on tuttu savusaunoistaan ja rauhaisasta erämaamiljööstään. Viimeksi kuluneen vuoden aikana paikka on kuitenkin haalinut puolustusvoimilta vanhaksi jääneitä kulkupelejä. Paikkansa pihasta ovat löytäneet muun muassa kaksi telavetoista miehistönkuljetusvaunua Nasua. Myös Ukrainassa valmistettuja KrAZ-255B-maastokuorma-autoja löytyy useampia.

Taustalla on toimitusjohtaja Juhani Kauppisen lapsuudenhaave.

- Olen vain pikkupojasta asti tykännyt panssarivaunuista. Haave on elänyt sitkeästi saada oma panssarivaunu, jolla muutkin voisivat paikassa ajella, Kauppinen kiteyttää.

Oikea panssarivaunu onkin tulossa lähitulevaisuudessa matkailijoiden ajokäyttöön.

Erikoisuutena on, että jyhkeitä laitteita pääsee ajamaan kuka tahansa pienellä henkilökunnan ajokoulutuksella.

- Ajettavia metsäreittejä on kilometritolkulla. Tänä kesänä käytettiin isän kanssa kaksi kuukautta työaikaa reittien tekemiseen. Ne ei lopu kesken, Kauppinen vakuuttaa.

Ukrainalaisvalmisteiset maastokuorma-autot vaikuttavat jopa uudenkarheilta, vaikka malli on tarkasti 60-luvulta ja valmistusvuosi 1991. Muutamilla hankituilla autoilla on ajettu armeijassa vain kolme tuhatta kilometriä. Nyt ainakin yksi uusiokäyttöön saatu kuormuri on kokemassa todellisen lisävarustelun.

- Tarkoitus olisi jatkaa vähän lavaa ja rakentaa auton perään sauna ja poreallas, maalailee Juhani Kauppinen.

Laukaan Tupaswillassa on nähty aina koneita. Erkki ja Juhani Kauppisen ideoimia kiihdytyskilpailuja on ajettu perinnepäivillä muun muassa tiekarhuilla, jyrillä ja puimureilla. Tänä kesänä elokuun viimeisenä viikonloppuna uusi maanpuolustusteema näkyy niin, että kiihdytyskilpailu ajetaan panssarivaunuilla.

Lue seuraavaksi