Tutkija: Kreikka tarvitsee velkajärjestelyn – Päättäjät etsivät perusteluita kansalle

Euroopan keskeiset päättäjät suhtautuvat Kreikan velkojen leikkauksiin kriittisesti. Vaihtoehtoina voisivat olla laina-aikojen pidentäminen ja korkojen lasku. Tämäkin on poliittisesti hankala kysymys – ennen kaikkea Euroopan kansalaisille, sanoo tutkijatohtori Timo Miettinen.

Kreikan lippu kellui Skyroksen saaren rantavedessä heinäkuussa. Kuva: Louisa Gouliamaki / AFP

Kreikan ja Kreikan tukemisen selvittämättömistä asioista keskeisin on velkajärjestely. Näin sanoo tutkijatohtori Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkostosta. Toinen kysymysmerkki on velkahelpotusta vaativan Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n mukanaolo.

Nämä asiat ratkennevat suurin piirtein lokakuussa.

– Ilman tätä velkäjärjestelyä tämä paketti tuskin tulee olemaan mikään pysyvä helpotus Kreikalle.

"Velkajärjestelyssä pallo on euromailla ja euromaiden poliittisilla päättäjillä"

Miettinen huomauttaa, että Euroopan keskeiset päättäjät suhtautuvat Kreikan velkojen leikkauksiin kriittisesti. Vaihtoehtoina voisivat olla laina-aikojen pidentäminen ja korkojen lasku. Tämäkin on poliittisesti hankala kysymys – ennen kaikkea Euroopan kansalaisille, sanoo tutkijatohtori.

Miettisen mukaan poliitikot – Suomenkin keskeiset ministerit – ymmärtävät matematiikan päätösten taustalla, mutta puheet velkojen anteeksiannosta ovat poliittisesti niin vaikea asia, että siihen ei juurikaan olla valmiita.

– Velkajärjestelyssä pallo on euromailla ja euromaiden poliittisilla päättäjillä.

Syys-lokakuussa selviää, miten velkajärjestely tehdään ja miten se argumentoidaan kansalaisille, sanoo Miettinen.

– Tämä matematiikka tässä kyllä tulee jossain vaiheessa vastaan, että jos järjestelystä halutaan saada pysyvä, on ikään kuin pakko sisällyttää velkajärjestely pakettiin.

IMF on sanonut, ettei lähde avustajaksi ilman Kreikan velkojen järjestelyä. Valuuttarahasto on luvannut päättää asiasta vasta, kun Euroopan vakausmekanismista on Kreikalle apua jo annettu ja Kreikan uudistustoimia on ensi kerran arvioitu. IMF:n päätös lienee näin luvassa lokakuussa.

Mahdolliset vaalit ovat riski Syrizalle, eivät pelastuspaketille

Kreikan parlamentti äänestää hallituksen luottamuksesta torstaina.

Pääministeri Alexis Tsipras hakee tukea oppositiolta, koska pelastuspaketti jakaa Tsiprasin Syriza-puoletta pahasti.

Timo Miettinen uskoo, että Kreikassa järjestetään lopulta joka tapauksessa syksyllä uudet vaalit. Tällöin eri puolueet joutuvat ottamaan kantaa velkaohjelmaan.

– Kreikassa poliittinen tilanne on se, että hyvin suuri osa parlamentissa olevista puolueista suhtautuu hyvin myönteisesti tähän pakettiin, joten Kreikalle annetun ohjelman suhteen vaaleilla ei todennäköisesti tule olemaan kovin suurta merkitystä.

Sen sijaan vaaleilla on merkitystä apupaketin jakaman Syriza-puolueen tulevaisuudelle, tutkijatohtori pohtii.

Grexit voi siintää kaukaisuudessa

Grexitiä eli Kreikan poistumista euroalueesta ja ehkä EU:stakin ei tällä haavaa ole näköpiirissä.

– Ongelmana on vieläkin tämä Kreikan velkakestävyys, sanoo Miettinen.

Jos Kreikan velkoja ei järjestellä eli käytännössä leikata, Kreikka ei päässe tavoitteisiin, joita sille on asetettu esimerkiksi budjettialijäämästä.

Tällöin on todennäköistä, että Kreikka on taas uusissa maksuvaikeuksissa, ja Grexit alkaa häämöttää.