1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomi torjuu Kreikan velkojen leikkaamisen

Suuren valiokunnan puheenjohtaja on tyytyväinen euroalueen valtiovarainministerien sopuratkaisuun.

Kreikan kriisi
Anne-Mari Virolainen
Anne-Mari VirolainenKimmo Brandt

Eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtajan Anne-Mari Virolaisen (kok.) mukaan euroalueen valtiovarainministerien eilinen Kreikka-kokous sujui ennakkoon laaditun käsikirjoituksen mukaan eikä valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) tarvinnut uusia ohjeita Brysseliin.

Suuri valiokunta hyväksyi torstaina hallituksen toimintalinjan äänestyksen jälkeen. Kreikan kolmannen lainaohjelman hyväksymistä vastustivat SDP ja kristillisdemokraatit.

Virolaisen mukaan Suomi on valmis joustamaan Kreikan lainaehdoissa, mutta velan leikkaamista ei hyväksytä.

– Me voimme laina-aikoja, lyhennysvapaita tai koron maksua lykätä mitä ollaan tähänkin saakka tehty, mutta sen varsinaisen velkapääoman leikkaamiseen emme voi suostua, Virolainen linjaa.

Virolainen on varovaisen luottavainen siihen, että Kreikka toteuttaa vaaditut uudistukset. Hän muistuttaa, että lainaohjelma on tiukasti ehdollinen, ja Euroopan komissio, EKP ja kansainvälinen valuuttarahasto valvovat uudistusten toteutumista.

– Aina kun lainaerä on tulossa maksuun niin sitä ennen troikka arvioi, ovatko ne uudistukset, mitä on vaadittu, onko ne viety käytäntöön, hän korostaa.

Virolaisen mukaan lainaohjelman ehdot asettavat Kreikan ”selkä seinää vasten”.

– Mutta kyllä he ovat jo kuukauden ajan tehneet näitä ennakollisia toimenpiteitä. Siinä mielessä olen varovaisen luottavainen.

Virolainen pitää tärkeänä, että myös kansainvälinen valuuttarahasto IMF tulee syksyn aikana mukaan Kreikan kolmanteen lainaohjelmaan.

Lue seuraavaksi