1. yle.fi
  2. Uutiset

Oppositiopoliitikko pidätettiin Facebook-viestin takia Kambodžassa – pääministeri syytti maanpetoksesta

Pääministeri Hun Sen on viime aikoina käyttänyt julkisia puheitaan pidätysmääräysten jakamiseen.

Ulkomaat
Poliisit taluttavat Hong Sok Houria  Phnom Penhissä.
Poliisit saattoivat Hong Sok Houria oikeustalolle Phnom Penhissä lauantaina.Majk Remissa / EPA

Kambodžan viranomaiset ovat pidättäneet oppositiopuolueen senaattorin hänen tekemiensä Facebook-päivitysten vuoksi. Maan pääministeri Hun Sen syytti torstaina senaattoria maanpetoksesta vanhaa rajasopimusta koskevien viestien takia.

Aseistautuneet poliisit jahtasivat kaksi päivää Sam Rainsy -puolueen senaattori Hong Sok Houria, joka oli arvostellut sosiaalisessa mediassa 36 vuotta sitten Vietnamin kanssa tehtyä rajasopimusta. Hun Senin mukaan Sok Hour oli jakanut vuoden 1979 rajasopimukseen liittyvää "väärää" materiaalia sosiaalisessa mediassa.

Sisäministeriön tiedottajan kenraali Khieu Sopheakin mukaan senaattori Sok Hour pidätettiin lauantaiaamuna toisen oppositiopoliitikon kotiin tehdyssä ratsiassa pääkaupunki Phnom Penhin laitamillla. Sopheak kertoi Phnom Penh Post -sanomalehdelle (siirryt toiseen palveluun), että oikeus päättää Sok Hourin syytteistä.

Yli sata mielenosoittajaa kerääntyi oikeustalon eteen vaatimaan senaattorin vapauttamista. Myös osa oppositiopoliitikoista on vedonnut tiedotteella Sok Hourin vapauttamisen puolesta. Tiedotteen mukaan Hong Sok Hourin pidätys rikkoo senaattorin parlamentaarista koskemattomuutta ja hänen sananvapauttaan.

Pidätys on tuorein pääministeri Hun Senin poliittisiin vastustajiin kohdistuvista iskuista. Viime viikkoina Hun Sen on käyttänyt julkisia puheitaan pidätysmääräysten antamiseen.

Oppositiopuolueiden edustajat ovat pyrkineet keräämään poliittista suosiota syyttämällä Vietnamia rajaloukkauksista. Poliittisesti arka aihe on lisännyt jännitteitä maiden rajalla.

Pääministeri Hun Sen on ollut vallassa lähes 30 vuotta. Oppositio syyttää oikeuslaitoksen painostavan heitä lopettamaan raja-asiasta puhumisen pääministerin käskystä.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi