Burundin armeijan entinen tutsijohtaja salamurhattu – sisällissodan pelko kasvaa

Vuonna 1993 tutsi-sotilaat murhasivat maan ensimmäisen hutupresidentin. Siitä puhkesi sisällisota, jossa kuoli 300 000 ihmistä.

Ulkomaat

Burundin armeijan entinen johtaja on salamurhattu, hänen perheensä kertoo uutistoimisto AFP:lle. Eversti Jean Bikomagu johti Burundin tutsi-enemmistöistä armeijaa maan 13-vuotisen sisällissodan aikana.

Tuntemattomat hyökkääjät ampuivat Bikomagun autoonsa, kun hän oli kotinsa porteilla Kinindon kaupungissa Etelä-Burundissa, perhe kertoo. Myös Bikomagun tytär haavoittui hyökkäyksessä vakavasti.

Noin kaksi viikkoa sitten Burundissa salamurhattiin kenraali Adolphe Nshimirimana. Nshimirimana kuului hutu-presidentti Pierre Nkurunzizan lähipiiriin. Häntä pidettiin yleisesti maan sisäisenä turvallisuuspäällikkönä ja hallinnon kakkosmiehenä.

Salamurhat ovat lisänneet pelkoa siitä, että Burundi saattaisi syöksyä uuteen sisällissotaan. Burundin poliittiset ongelmat ovat seurausta Saksan ja Belgian ankarasta siirtomaapolitiikasta ja paikallisten hallitsijasukujen valtataistelusta. 1962 itsenäistynyt Burundi oli ensin kuningaskunta ja välillä sotilasdiktatuuri, ennen kuin siitä tuli tasavalta.

Kansan enemmistö on hutuja, mutta tutsit ovat olleet yhteiskunnan johtava luokka. Vuonna 1993 tutsi-sotilaat murhasivat maan ensimmäisen hutu-presidentin. Siitä puhkesi sisällisota, jossa kuoli 300 000 ihmistä.

Burundin presidentti Pierre Nkurunziza taisteli sisällissodassa hutu-kapinallisten johtajana. Hänet valittiin kolmannelle presidenttikaudelleen poikkeuksellisissa oloissa. Perustuslaki sallisi vain kahden kauden istumisen. Maassa on ollut levotonta siitä lähtien, kun Nkurunziza ilmoitti tavoittelevansa kolmatta kautta keväällä.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset