Iran toimittanut tietoja kiistanalaisesta ydinohjelmastaan IAEA:lle

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on saanut Iranin viranomaisilta asiakirjoja, joilla Iran pyrkii selventämään ydinohjelmaansa. Dokumenttien luovuttaminen tapahtui sovitussa aikataulussa.

Ulkomaat
Bushehrin ydinvoimala Iranissa 2004
Bushehrin ydinvoimala Iranissa 2004EPA

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on saanut iranilaisviranomaisilta asiakirjoja, joilla Iran pyrkii selventämään ydinohjelmaansa.

Heinäkuussa ydinneuvotteluissa saavutetun sovun ehtona oli muun muassa, että Iranin on tehtävä selkoa mahdollisista ydinaseisiin liittyvistä asioistaan, kuten myös sallittava tarkastuksia Iranin sotilaskohteisiin.

Dokumenttien luovuttaminen tapahtui sovitussa aikataulussa. Neuvottelujen keskiössä on ollut Iranin ydinohjelma ja mahdollinen ydinaseen kehittäminen. Iran on pitkään sanonut, että sen ydinohjelma on suunnattu vain rauhanomaiseen käyttöön. Länsimaat ovat pelänneet Iranin kehittelevän ydinasetta.

IAEA aikoo raportoida Iranin selvityksistä joulukuussa. Kansainvälisen atomienergiajärjestön uskotaan hyväksyvän Iranin selvityksen, sillä on epätodennäköistä, että heinäkuussa saavutettua sopua haluttaisiin murtaa.

Iran, Yhdysvallat, Venäjä, Kiina, Britannia, Saksa ja Ranska pääsivät sopuun Iranin ydinohjelmasta neuvotteluja Wienissä heinäkuussa. Kaikkiaan neuvotteluja käytiin lähes kahden vuoden ajan.

Lähteet: AP, Tass, Yle Uutiset