Kiina rankaisi Tianjinin räjähdyksistä huhuja levittäneitä nettisivuja

Kaikkiaan 50 sivustoa on suljettu tai niiden toiminta on keskeytetty perusteettomien tietojen levittämisen vuoksi. Internetiä valvova viranomainen syyttää sivustoja paniikin lietsomisesta.

Ulkomaat
Asiakkaita nettikahvilassa Pekingissä.
Asiakkaita nettikahvilassa Pekingissä. Kiinassa on yli 630 miljoonaa itternetin käyttäjää.How Hwee Young / EPA

Kiinassa viranomaiset ovat rankaisseet kymmeniä nettisivustoja huhujen levittämisestä Tianjinissa sattuneista tuhoisista räjähdyksistä, kertoo uutistoimisto Xinhua.

Internetin valvonnasta vastaava viranomainen syyttää kaikkiaan 50 sivustoa siitä, että ne ovat lietsoneet paniikkia julkaisemalla varmistamatonta tietoa tai antamalla käyttäjien levittää perusteettomia huhuja.

Sivustoilla on Xinhuan mukaan väitetty muun muassa, että räjähdyksissä olisi kuollut ainakin tuhat ihmistä. Viranomaisten mukaan kuolleita on ainakin 112 ja kateissa on 95 ihmistä.

Huhujen joukossa ovat myös väitteet, että Tianjinin ostoskeskuksia olisi ryöstelty sekä että Tianjinin johto olisi vaihdettu, Xinhua kertoo.

Viranomaiset ovat sulkeneet 18 nettisivustoa ja peruneet niiden luvat. 32 muun sivuston toiminta on keskeytetty.

Internetiä säätelevä viranomainen sanoo, että se aikoo noudattaa nollatoleranssia nettisivustoihin, jotka levittävät huhuja suuronnettomuuksien jälkeen.

Viranomaisia syytetään tiedon pimittämisestä

Tianjinin asukkaat, uhrien omaiset ja internet-kommentoijat ovat puolestaan arvostelleet viranomaisia siitä, että nämä pitävät heitä pimennossa onnettomuuden suhteen.

Sunnuntaina miesjoukko yritti päästä turvamiesten ohi hotelliin, jossa pidettiin tiedotustilaisuus. Eräs kiihdyksissä ollut mies kielsi toimittajia valokuvaamasta häntä ja sanoi, etteivät uutiset kerro totuutta.

Myös sosiaalisessa mediassa on arvosteltu tiedon puuttumista.

– Miksi "huhuja" leviää kaikkialla ja aina, kun sattuu onnettomuus? Ovatko ne todella huhuja?, kysyy eräs kirjoittaja kiinalaisessa yhteisöpalvelussa Sina Weibossa.

– Ei sananvapautta. Viestejä estetään eri tavoin, toinen totesi.

Uutistoimisto AFP:n mukaan viranomaiset ovat tukahduttaneet kritiikkiä sosiaalisessa mediassa sulkemalla yli 360 tiliä kokonaan tai tilapäisesti.

Lähteet: Yle Uutiset, AFP