Erikoinen vaalea siili tarttui linssiin – kuva

Valkoiset siilit ovat luonnossa todella harvinaisia.

Kotimaa
Siili
Juha Jantunen

Iitissä Hiisiön kylässä marja- ja sienimetsällä ollut Juha Jantunen kohtasi lauantaina varsin erikoisen näyn, kun kännykkäkameraan tarttui valkoinen siili.

Erittäin harvinaisten vaaleiden siilien tavallisuudesta poikkeava väritys voi johtua joko leukismista eli synnynnäisestä muutoksesta pigmentin tuotannossa tai albinismista eli väripigmentin puuttumisesta kokonaan.

Leukistisilla siileillä epäillään olevan kaksi resessiivistä geeniä, joiden takia niillä on mustat silmät ja kermanväriset piikit. Vielä harvinaisemmilla albiinosiileillä ei sen sijaan ole lainkaan pigmenttiä. Siksi albiinojen piikit ja turkki ovat täysin valkoiset sekä iho, korvat ja nenä vaaleanpunaiset. Albiinosiilien silmät ovat punaiset.

Koska valkoiset siilit ovat Suomen metsissä hyvin epätavallisia, Suomen Siiliyhdistyksestä arvioitiin ensin, että Iitistä löytynyt siili saattaisi olla alun perin hankittu lemmikiksi. Tarkemman tutkiskelun jälkeen Hiisiön metsien asukki kuitenkin osoittautui eurooppalaiseksi albiinosiiliksi.