70-vuotias veti maratonin läpi jalka murtuneena: "Ei estä liikkumista"

Yritysmaailmassa tunnettu teollisuusneuvos Reino Uusitalo mursi kehräsluunsa viikkoa ennen tärkeää maratonia. Sisukas mies ei lannistunut vaan lähti matkaan käsipelillä.

urheilu
Reino Uusitalo kelauspyörän selässä.
Reino Uusitalo suoritti juhlamaratoninsa käsipelillä.Reino Uusitalo

Pyhtäällä asuva teollisuusneuvos Reino Uusitalo oli valmistautunut 200. maratoniinsa pitkään. Maratoni järjestettiin lauantaina ja kyseessä oli todellinen juhlamaratoni, sillä Uusitalo juhli samalla 70-vuotispäiväänsä.

Viikkoa ennen koitosta tapahtui kuitenkin yllättävä takaisku – mies mursi jalkansa.

– Olin metsälenkillä. Kostea ruoho, pieni alamäki ja liukkaat tossut olivat huono yhdistelmä ja liukastuin. Kehräluu napsahti omaa tyhmyyttäni, Uusitalo kertoo.

Maratonille piti kuitenkin päästä osallistumaan.

– Ei murtuma liikkumista estä.

Kolmessa tunnissa

Mies hankki kulkupelikseen käsikelauspyörän ja vetäisi sillä maratonin läpi kolmessa tunnissa.

Edes lihakset eivät tulleet kipeiksi, päinvastoin.

Reino Uusitalo

– Kelauspyörä on mainio kulkupeli. Edes lihakset eivät tulleet kipeiksi, päinvastoin. Tuntuu, että kädessäni oleva revähtymä ei vaivaa enää öisin, Uusitalo kehuu.

Juosten ajaksi olisi Uusitalon oman arvion mukaan tullut yli neljä tuntia. Hän suunnittelee hankkivansa kelauspyörän omakseen.

– Juostessa kädet jäävät vähemmälle treenille. Kelauspyörällä voisi retkeillä vähän kuin polkupyörällä, tosin maantiellä sillä ei saa kulkea. Se antaisi myös hyvät pohjat hiihdolle.

Kelauspyörä tuttu näky maailmalla

Uusitalo on juossut maratoneja ympäri maailmaa: reilun vuoden aikana muun muassa Romaniassa, Marokossa, Huippuvuorilla ja Israelissa.

– Maailmalla kelauspyörä on tuttu näky. Ne lähtevät matkaan aina ennen juoksijoita, koska ne menevät niin paljon kovempaa. Suomessa niitä näkee vähemmän.

Uusitalo tunnetaan Kotkan seudulla varsinaisena ikiliikkujana. Kulkupelinä pitkillä retkillä ovat toimineet mm. sukset, polkupyörä ja potkukelkka.