1. yle.fi
  2. Uutiset

Merkel odottaa IMF:n osallistuvan Kreikan lainapakettiin

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF päättää osallistumisestaan lainaohjelmaan lokakuussa.

Kreikan kriisi
Angela Merkel
Angela Merkel Tobias Schwarz / AFP

Saksan liittokansleri Angela Merkel sanoo uskovansa, että Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) osallistuu Kreikan kolmanteen lainapakettiin. Saksan parlamentti äänestää Kreikan lainapaketin hyväksymisestä keskiviikkona, ja Merkel on yrittänyt vakuuttaa rivinsä IMF:n osallistumisesta.

– IMF osallistui neuvotteluihin. Se tukee Kreikan sopimusta, Merkel sanoi Saksan yleisradioyhtiö ZDF:n haastattelussa.

Hänen mukaansa IMF:n pääjohtaja Christine Lagarde on luvannut yrittää vaikuttaa valuuttarahaston johtokuntaan osallistumisen puolesta.

– En epäile, etteikö Lagarden lupauksesta tulisi totta, Merkel sanoi.

Monet Merkelin kristillisdemokraattisen puolueen CDU:n ja sen baijerilaista sisarpuolueen CSU:n jäsenet haluavat IMF:n mukaan lainapakettiin. IMF on kuitenkin ilmoittanut, että se päättää osallistumisestaan lainaohjelmaan vasta lokakuussa.

Lisäksi Lagarde on useaan otteeseen puhunut Kreikan velkahelpotusten puolesta. Merkel sanoi myönnytyksenä velkahelpotusvaatimuksiin, että Kreikan lainataakkaa voisi keventää laina-aikoja pidentämällä ja korkoja laskelmalla.

Euromaiden valtionvarainministerit hyväksyivät perjantaina Kreikan kolmannen lainapaketin. Lainaohjelman koko on enintään 86 miljardia euroa, ja se kestää kolme vuotta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi