1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääministeri Löfven väkivaltarikoksista: Aseet on saatava pois Ruotsin kaduilta

Ruotsissa on tehty kesän aikana useita huomiota herättäneitä murhia eri puolilla maata, kranaatti-iskujen aalto Malmössä, hyökkäyksiä kerjäläisiä ja pakolaisia vastaan.

Ulkomaat
Stefan Löfven
Stefan Löfven Wolfgang Kumm / EPA

Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on puuttunut kesäpuheessaan raakoihin väkivaltatekoihin, joita Ruotsissa on tapahtunut tänä kesänä.

– Muistamme kesän 2015 levottomuuden kesänä. Ruotsia on peilannut hirvittävien väkivaltatekojen aalto, pääministeri Stefan Löfven sanoi puheessaan, jonka voi kuunnella kokonaisuudessaan Ruotsin television kotisivulla (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsissa on tehty kesän aikana useita huomiota herättäneitä murhia eri puolilla maata, kranaatti-iskujen aalto Malmössä, hyökkäyksiä kerjäläisiä ja pakolaisia vastaan.

– Ihmiset osoittavat aivan liian usein ymmärtämättömyyttä, haluttomuutta ja vihaa toisiaan kohtaan. Näemme inhottavia hyökkäyksiä kerjäläisiä ja pakolaisten vastaanottokeskuksia vastaan. Se tekee minut hyvin levottomaksi.

Löfven peräsikin kansakunnan rivien yhtenäistämistä ja yhteistyötä turvallisen Ruotsin luomiseksi. Hän luetteli joukon toimenpiteitä, joilla hallitus yrittää suitsia järjestäytynyttä rikollisuutta.

Poliisien resursseja lisätään, aseiden salakuljettajat pyritään pysäyttämään rajalle, törkeiden aserikosten valmistelu, yritys ja suorittaminen kriminalisoidaan ja räjähtävien aineiden hallussapitorikoksista langetettavat tuomiot kovennetaan.

– Tämä on suuri, vaikea ja aikaa vievä tehtävä, mutta se on tehtävä. Aseet on saatava pois Ruotsin kaduilta. Mikään muu ei kelpaa! Löfven sanoi kesäpuheessaan.

Hän lupasi myös voimatoimia koulutus- ja työpaikkojen luomiseksi kaikille syrjäytyneille nuorille, jotta näitä ei rekrytoitaisi rikollisjengeihin. Niihin kuuluvat muun muassa ammattikorkeakoulun resurssien vahvistaminen ja työnvälityksen tehostaminen.

Lue seuraavaksi