1. yle.fi
  2. Uutiset

Kreikan Pasok-puolue: Emme tukisi Tsiprasia äänestyksessä

Sosialistisen Pasokin lisäksi toinenkin oppositiopuolue eli Uusi demokratia on jo ilmoittanut, ettei aio tukea pääministeri Alexis Tsiprasin hallitusta mahdollisessa luottamuslauseäänestyksessä.

Ulkomaat
Kreikan parlamentin istuntosali.
Kreikan parlamentti kokoontui Ateenassa keskiviikkona.Yannis Kolesidis / EPA

Kreikassa sosialistinen Pasok-puolue on ilmoittanut, ettei se tue pääministeri Alexis Tsiprasia, jos Tsipras päättää järjestää luottamuslauseäänestyksen maan viimeaikaisten poliittisten tapahtumien takia, uutistoimisto Reuters kirjoittaa.

Kreikan parlamentti hyväksyi perjantaina maan uuden eli kolmannen lainaohjelman. Moni vasemmistolaisen Syriza-puolueen edustaja äänesti avustuspakettia vastaan. Se saikin hyväksynnän opposition tuella, mukaan lukien Pasokin.

Tämä on pakottanut Tsiprasin harkitsemaan luottamuslauseäänestystä. Jos Tsipras häviäisi tuon äänestyksen, tulos tasoittaisi tietä Kreikan ennenaikaisille vaaleille.

Pasok tähdentää Reutersin mukaan, että vaikka puolue tuki hallitusta lainaohjelmaäänestyksessä, se teki niin vain Kreikan pelastamiseksi taloudelliselta tuholta, eikä sen tuki ulottuisi luottamuslauseäänestykseen tulevina viikkoina.

Puolue syyttää Tsiprasia ja hänen hallituskumppaniaan Panos Kammenosia siitä, että Kreikan oli suostuttava euroalueen ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n vaatimiin tiukkoihin säästö- ja uudistusehtoihin, jotta se sai lainaohjelmansa. Pasok kuvailee uutta lainaohjelmaa maan ankarimmaksi toistaiseksi.

– Meillä ei ole luottamusta Tsipras–Kammenos-hallitukseen, emmekä tietenkään anna sitä, jos sellaista kysytään, puolue sanoo lausunnossaan.

Pasokilla on Kreikan parlamentissa vain kolmetoista edustajaa, mutta Tsipras voi tarvita kaiken tuen, jonka suinkin saa, Reuters toteaa. Uutistoimiston mukaan Pasok ei kertonut, aikoisiko se äänestää hallitusta vastaan vai vain pidättäytyä äänestyksestä.

Pasokin lisäksi pääoppositiopuolue, konservatiivinen Uusi demokratia on jo sanonut, ettei se aio tukea Tsiprasin hallitusta.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi