Toinen säilörehusato valmistuu myöhässä

Kesä ei ole ollut helppo maatalousyrittäjille. Kevättyöt viivästyivät, koska pellot olivat märkiä eikä vedentulolle näyttänyt tulevan loppua myöhemminkään kesällä. Märkä ja viileä kesä näkyy muun muassa säilörehusadon valmistumisessa.

rehut
Heinää pellolla.
Yle Perämeri

Etelä-Lapissa ei ole päästy vielä korjaamaan toista säilörehusatoa. ProAgriasta arvioidaan, että sadonkorjuu on runsaan viikon verran myöhässä tavanomaisesta.

– Ensimmäisestä säilörehusadosta tuli laadultaan vaihteleva. Monin paikoin sato onnistui korkeintaan kohtuullisesti, sillä märkyys ja pitkä korjuuaika heikensivät sadonlaatua ja tiloilla jouduttiin korjaamaan vanhaa rehua, luonnehtii suunnitteluagronomi Ari Alamikkotervo ProAgriasta.

Tiloilla ollaan tiukoilla

Lapissa säilörehusadon onnistumisella on iso merkitys maatalousyritysten kannattavuudelle, koska tilat ovat maitovaltaisia ja viljat ovat lähinnä apukasvien asemassa.

– Jos rehusato epäonnistuu, näkyy se koko tilan taloudessa. Viljelijä joutuu esimerkiksi pohtimaan, ostaako rehua vai pitäisikö eläinten määrää vähentää, sanoo Alamikkotervo.

Tiloilla alkaa olla piakkoin kiire saada toinen sato pois pelloilta, jotta nurmi ehtii rauhoittua ennen talventuloa.

– Etelä-Lapissa jouduttiin menemään märille pelloille, mikä näkyy nurmien kasvussa. Maa on tiivistynyt ja pelloilla on jouduttu kiertelemään märimpiä paikkoja, kuvailee Alamikkotervo.