1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Isis etenee Libyassa – Libya pyytää arabimailta ilmaiskuja

Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus haluaa ulkomaiden tekevän iskuja Isisiä vastaan Sirtessä, jossa jihadistit valtasivat viime viikolla uuden alueen. Arabiliitto aikoo pitää tiistaina Libyaa koskevan hätäkokouksen.

Ulkomaat
Tuhoutuneita kortteleita.
Isis on tiettävästi tulittanut Sirten tiuhaan asuttuja alueita sekä terrorisoinut väestöä summittaisella väkivallalla. Kuva on syksyltä 2011 Sirtessä käytyjen, arabikeväästä alkaneiden rajujen taisteluiden jäljiltä.Mohammed Messara / EPA

Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus on pyytänyt arabimaita tekemään ilmaiskuja ääri-islamilaista Isis-järjestöä vastaan Sirten rannikkokaupungissa.

Hallitus esitti vetoomuksensa viikonloppuna, kun Isis oli vallannut uuden alueen Sirtessä, josta se on jo pitänyt hallussaan suurta osaa. Taistelut alkoivat aiemmin viime viikolla, kun kilpaileva islamistiryhmä oli kieltäytynyt vannomasta uskollisuutta Isisille.

Monet asukkaat ovat lähteneet pakoon Isisin valtaamilta alueilta ja Isisin kerrotaan takavarikoineen asuntoja. Libyan uutistoimiston Lanan mukaan jihadistit teloittivat 12 vangiksi ottamaansa vastapuolen taistelijaa ja ripustivat heidän ruumiinsa nähtäville.

Islamistiryhmä on julkaissut sosiaalisessa mediassa kuvia sotasaaliista, muun muassa aseista ja ajoneuvoista.

Arabiliitto koolle

Hallitus sanoo lausunnossaan, ettei se aseidenvientikiellon takia kykene torjumaan terroristiryhmiä. Hallitus arvosteli kansainvälistä yhteisöä siitä, ettei se ole ryhtynyt toimiin Isisin nousua vastaan Libyassa.

Arabiliitto aikoo pitää hätäkokouksen Libyasta tiistaina.

Egypti ja Arabiemiraatit ovat tehneet viime vuosina Libyassa joitakin ilmaiskuja Isisiä ja muita hallitusta vastustavia ryhmiä vastaan.

Libya ajautui kaaokseen, kun Muammar Gaddafin hallinto syrjäytettiin vuonna 2011. Kilpailevat aseelliset ryhmät eivät ole suostuneet laskemaan aseitaan, ja maassa toimii sekä kansainvälisesti tunnustettu hallitus että kapinallisten tukema hallitus.

Länsimaat tuomitsevat Isisin raakuudet

Yhdysvallat, Ranska, Saksa, Britannia, Italia ja Espanja ovat yhteisessä lausunnossaan tuominneet Isisin raakalaismaiset teot Sirtessä.

Maat sanovat olevansa huolissaan tiedoista, joiden mukaan Isis on tulittanut tiuhaan asuttuja alueita sekä terrorisoinut väestöä summittaisella väkivallalla.

Maat kehottavat Libyan osapuolia sopimaan pikaisesti hallituksesta, jotta ne voivat yhdessä kansainvälisen yhteisön kanssa toimia maata horjuttamaan pyrkiviä väkivaltaisia ääriryhmiä vastaan.

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi