Kansalliskoira uhan alla – kantaa elvytetään kampanjoimalla

Suomen kansalliskoiran eli suomenpystykorvan pentujen syntyvyys on romahtanut viime vuosina. Syntyvyys ja rekisteröinnit ovat laskeneet Suomessa tasolle, jossa rodun terveyden ylläpitäminen voi tulevaisuudessa olla vaikeaa.

ilmiöt
Suomenpystykorvan pentu.
Suomenpystykorvan pentu.Anssi Lepikko / Yle

Suomenpystykorvan pentuja rekisteröitiin viime vuonna alle 600. Määrä ole ollut yhtä alhainen vuosikymmeniin, ja vielä 90-luvulla suomenpystykorvia rekisteröitiin vuosittain kolminkertainen määrä.

Suurin osa suomenpystykorvista jää käyttämättä jalostukseen.

– Yhdeksän kymmenestä uroksesta jää käyttämättä jalostukseen, ja nartuistakin 70 prosenttia. Koska ne ovat käyttökoiria, ihmiset eivät ymmärrä, että heillä on arvokas perintö vaalittavana. Koiraa tulisi käyttää myös tähän pennutukseen ja kannan säilyttämiseen, sanoo Suomen Pystykorvajärjestön Suomenpystykorvajaoston puheenjohtaja Pertti Saarenketo.

Pystykorva pennutetaan kotona

Suomenpystykorvajaosto on perustanut tukihenkilöverkoston, jossa uudet pennuttajat voivat ottaa yhteyttä ja saada neuvoja kokeneilta kasvattajilta.

Suomenpystykorvan pentuja
Anssi Lepikko / Yle

– Suurin osa pentueista tulee hyvin pienimuotoisesti, metsämiehet ja -naiset pennuttavat kotioloissa. Laitostiloja suomenpystykorvalle ei ole, sanoo Kai Rautiainen kennel Marjakankaasta.

Isolleen ei suomenpystykorvien kasvatusta tarvitsisikaan vetää.

– Pyrimme kampanjalla rohkaisemaan ihmisiä, että saataisiin edes se yksi pentue. Se riittäisi, mutta siinä on viidenkin pennun kanssa oma hommansa ennen seitsemän viikon luovutusikää, Saarenketo sanoo.

Satoja kirjeitä narttujen omistajille

Suomenpystykorvajaosto on nyt ryhtynyt kirjekampanjaan, jotta narttujen omistajat pennuttaisivat koiriaan.

– Olemme lähettäneet lähes 300 kirjettä narttujen omistajille. Pyrimme rohkaisemaan ja neuvomaan niitä, jotka eivät ole vielä pentuja tehneet, Saarenketo kertoo.

Käyttökoirille, kuten suomenpystykorvalle, on kysyntää, mutta suomenpystykorvasta on muuhunkin.

Pystykorva pärjää kerros- tai rivitalossa ihan siinä kuin mikä muu tahansa koirarotu.

Kai Rautiainen

– Sellainen vanha käsitys elää vielä, että suomenpystykorvalle pitäisi olla omakoti- tai maalaistalo. Pystykorva pärjää kerros- tai rivitalossa ihan siinä kuin mikä muu tahansa koirarotu, sanoo Rautiainen.

Mutta entä se pystykorvan kuuluisa haukku?

– Tässäkin on tontilla nyt kaksi aikuista pystykorvaa, eikä mitään kuulu. Pystykorva kaipaa kuitenkin toimintaa. Suurin syy siihen, että pystykorvat aikoinaan haukkua räkyttivät oli se, että ne istuivat vuorokaudet ympäri narun päässä tekemättä mitään. Saattaisi se haukuttaa itse kutakin, Rautiainen sanoo.

Marjakankaan kennelin tämän hetken pennut lähtevät ympäri Suomen.

– Äänekoskelle menee kaksi, Juankoskelle, Posiolle ja Loviisaan yhdet, eli ympäri Suomea lähtevät, Rautiainen kertoo.

Haastattelut teki Yle Keski-Suomelle Riika Raitio.