1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Peter Fechter – Berliinin muurin kuuluisimmasta kuolleesta tuli vuosien riita

DDR:n rajasotilaat ampuivat 18-vuotiasta Peter Fechteriä, kun tämä yritti ylittää Berliinin muurin 17. elokuuta 1962. Tuhannet ihmiset niin idässä kuin lännessä todistivat, kuinka Fechterin avunhuudot hiljalleen vaimenivat, sillä kukaan ei hakenut haavoittunutta rajavyöhykkeeltä pois.

Ulkomaat
Peter Fechterin muistolaatta kotinsa edustalla Weissenseen alueella Berliinissä.
Peter Fechterin muistolaatta kotinsa edustalla Weissenseen alueella Berliinissä.Daniel Naupold / EPA

Peter Fechter on ehkä kuuluisin 138 uhrista, jotka kuolivat Berliiniin muurilla vuosien 1961–1989 aikana. 18-vuotias yritti kiivetä muurin yli aivan Checkpoint Charlien vieressä Zimmerstraßella. DDR:n rajasotilaat ampuivat useita laukauksia Fechteriä kohti ilman ennakkovaroitusta.

Fechter putosi muurilta ja jäi makaamaan loukkaantuneena rajavyöhykkeelle DDR:n puolelle. Miehen avunhuudot saivat pian ihmisiä kerääntymään muurin molemmille puolille. He joutuivat todistamaan karmeaa tapahtumasarjaa, josta tuli jaetun Berliinin ja kylmän sodan vertauskuva.

DDR:n rajasotilaat vaativat kansalaisia hajaantumaan ja poistumaan tapahtumapaikan lähistöltä. Länsi-Berliinin puolelta Checkpoint Charlieta valvovat sotilaat kerääntyivät aseineen tapahtumapaikalle ja katsoivat vierestä, kun Länsi-Berliinin poliisi pystytti muurille tikkaat heittääkseen haavoittuneelle Fechterille ensiapulaukun.

Fechter haettiin lopulta pois "murhaajat"-huutojen säestämänä

Passikuva Peter Fechteristä vuoden 1961 tienoilta.
Passikuva Peter Fechteristä vuoden 1961 tienoilta. Wikimedia Commons / CC-BY-SA 3.0

Sana levisi nopeasti ja länsipuolelle muuria alkoi kerääntyä valtavia määriäihmisiä. He vaativat kovaäänisesti amerikkalaissotilailta toimia. Kun Fechterin avunhuudot alkoivat vaimeta, alkoivat ihmiset huutaa ”Mörder”.

Kesti lähes tunnin ennen kuin DDR:n rajasotilaat kantoivat 18-vuotiaan pois. Fechter kuoli verenvuotoon.

Vielä samana iltana rajusti mieltään osoittaneet länsiberliiniläiset viskasivat kiviä Itä-Berliinin puolelle. Protestoijat kävivät myös käsiksi amerikkalaissotilaisiin. Poliisi joutui lopettamaan mielenosoituksen väkivaltaisesti, kun raivoisa väkijoukko uhkasi kiivetä muurille.

Miksi kukaan ei auttanut?

Kolme päivää ennen Fechterin kuolemaa oli länsisaksalainen rajavartija ampunut kuoliaaksi itäsaksalaisen rajasotilaan. Tapaus ei sattunut Berliinissä, eikä sen taustoja koskaan saatu kunnolla selvitettyä.

Fechterin ampumisesta vastannut yksikönjohtaja vetosikin siihen, että 18-vuotiasta ei autettu, koska rajasotilaat uskoivat Länsi-Berliinin poliisin ampuvan heitä kohti.

Amerikkalaisjoukkojen vastaus oli käsky, jonka mukaan he eivät saaneet puuttua tilanteeseen. Fechterin kuolema nousi myös Yhdysvalloissa suureksi uutiseksi, kun Time-lehti otsikoi etusivunsa häpeän muuriksi ”Wall of Shame”.

DDR:ssä Fechter ei ollut uhri vaan rikollinen

Saksojen yhdistymisen jälkeen saivat Fechterin ampumisesta epäillyt rajasotilaat vuonna 1997 ehdolliset tuomiot. Yksi kolmesta rajasotilaasta oli tuolloin jo kuollut, eikä oikeus pystynyt selvittämään, kenen aseesta kuolettavat laukaukset ammuttiin. Oikeus päätti tuolloin, että Fechterin kuolema ei johtunut avun epäämisestä vaan ampumisesta.

Fechterin tapaus sai paljon julkisuutta myös, koska se tallentui filmille. Checkpoint Charlielta kuvatussa 40 sekunnin otoksessa näkyy, kuinka DDR:n rajasotilas kantaa Fechterin pois.

Herbert Ernst kuvasi kuuluisat kuvat kuultuaan muurilta ammuntaa. Kuvia on sittemmin näytetty muun muassa Saksan yleisradioyhtiöiden lähetyksissä ja nettisivuilla. (siirryt toiseen palveluun) Osa filmikopion haltuunsa saaneista on myös yrittänyt rahastaa kuvilla. Läpi kaikkien oikeusasteiden viety juridinen riita kuvista ratkesi vasta viime vuonna, kun kuvat julistettiin liian vanhoiksi, jotta niissä olisi voimassa oleva tekijänoikeus.

Fechterin isosisko asui muurin rakentamisen aikoihin Länsi-Berliinissä. Itään jääneen Fechterin perheen isä kuoli katkerana ja äiti sairastui tapauksen jälkeen psyykkisesti. DDR:n valtiontelevisiossa Peter Fechter julistettiin rikolliseksi. Stasi ei jättänyt perhettä rauhaan loikkausyrityksen jälkeen.

Lue seuraavaksi