Kuvat mopopojan kuolemasta levisivät nettiin – "Entä jos sinun läheisestäsi otettaisiin tällaisia kuvia?"

Poliisi ihmettelee kuvien ottamista onnettomuuspaikoilta. Netissä ne voivat jäädä elämään vuosiksi.

Kotimaa
Nuori facebookissa.
Poliisin mukaan onnettomuuspaikoilla otetut some-kuvat voivat olla monella tavalla vahingollisia.Toni Pitkänen / Yle

Mikkelissä sattui lauantaina liikenneonnettomuus, jossa henkensä menetti 14-vuotias mopolla ajanut poika. Pöyristystä on herättänyt se, että sosiaaliseen mediaan lähti leviämään onnettomuuspaikalta kuvia, joissa näkyy onnettomuuden uhri.

– Kyllä siinä periaatteessa saattaisi tulla harkittavaksi rikosnimikkeitäkin, esimerkiksi yksityiselämää koskevan tiedon levittäminen tai kunnianloukkaus. Mutta mahdollinen tutkinnan aloittaminen on asianomistajista kiinni, sanoo vanhempi konstaapeli Toni Reinikainen Itä-Suomen poliisista.

Reinikaisen mukaan onnettomuuspaikoilla otetut some-kuvat voivat olla monella tavalla vahingollisia.

– Uhrien omaisten kannalta on äärimmäisen ikävää, jos tapahtuma jää verkossa elämään ikuisiksi ajoiksi. Tämän lisäksi tietysti ne, jotka törmäävät kuviin netissä voivat järkyttyä.

Reinikaisen mukaan joskus törmätään tapauksiin, joissa onnettomuuspaikalta on otettu kuvia, mutta hätäkeskukseen ei ole välttämättä ilmoitettu lainkaan. Joskus otetaan ensin kuva ja vasta sen jälkeen otetaan yhteyttä viranomaisiin.

– Kertooko se jostain arvojen vinksahtamisesta? En tiedä, Reinikainen pohtii.

"Olisiko kuvien ottamisen sijaan jotain muuta tehtävissä?"

Kuvien ottajia vanhempi konstaapeli kehottaa asettumaan onnettomuuden uhrien ja heidän omaistensa asemaan.

– Haluaisitko, että sinusta tai sinun lähipiiristäsi leviäisi netissä tällaisia kuvia? Olisiko kuvien ottamisen sijaan jotain muuta tehtävissä, voisiko tilanteessa auttaa jotenkin tai mennä pois jaloista? Olisiko se sittenkin parempi kuin se pieni hetken kuuluisuus, kun saa kuvan verkkolehteen tai sosiaaliseen mediaan?

Verkossa on yleistynyt myös ilmiö, jossa käyttäjät alkavat omin päin ”selvitellä” tapahtumien kulkua ja käyttävät kuvia tukemaan omaa käsitystään siitä, kuka on syyllinen.

– Kuvista voi joskus olla poliisille hyötyä, mutta pahimmillaan se vain sotkee poliisin työtä. Ja sitten jos esimerkiksi syyllisyyden suhteen osutaan netissä väärään maaliin, niin siitä seuraa hirveästi harmitusta ja ongelmia sille, joka joutuu huonoon valoon.

– Ne kuvat ja viestit putkahtelevat verkossa esiin vuosien ajan, Reinikainen korostaa.