Harvardin käynyt suomalainen on yhä harvinaisuus – Joukossa talousvaikuttajia ja upseereita

Harvardin yliopistossa opiskeleminen antaa järeät valmiudet selvitä tilanteesta kuin tilanteesta työelämässä, sanoo huippuyliopiston suomalaisalumneja edustava Mika Malin.

talous
Heikki Malinen
Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen.Vesa Kippola / Posti Group

Ani harva suomalainen on käynyt maailman parhaaksi arvioidun Harvardin yliopiston Yhdysvalloissa.

Maisteritason tutkinnon Harvardissa on suorittanut alle 50 suomalaista, kertoo huippuyliopiston suomalaisalumneja vetävä liikkeenjohdon konsultti Mika Malin. Harvard Club of Finlandilla on noin 120 jäsentä.

Kun lasketaan yhteen maisterintutkinnot ja muutaman kuukauden mittaiset täydennyskoulutukset ja opintokokonaisuudet, niin Harvardista valmistuneita suomalaisia voidaan laskea olevan vajaat 200.

Harvardin yliopisto valittiin viikonloppuna jälleen maailman parhaaksi yliopistoksi Shanghain Jiao Tong -yliopiston vertailussa. Kyseessä oli 13. kerta peräkkäin kun Harvard voitti vertailun.

Talousvaikuttajia ja upseereita

Nykyisistä yritysjohtajista esimerkiksi Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen on suorittanut MBA-tutkinnon Harvard Business Schoolissa.

Harvardin kauppakorkeakoulussa on opiskellut myös perheyritys Transmerin omistajasukuun kuuluva Jon Didrichsen.

Harvard Law Schoolissa, eli oikeustieteellisessä tiedekunnassa, tutkinnon on suorittanut puolestaan esimerkiksi tunnetun asianajotoimiston Hannes Snellmanin vetäjä Mikko Heinonen.

Harvardista ovat hakeneet oppia myös suomalaisten eläkeyhtiöiden johtajat. Lyhyempiä opintokokonaisuuksia Harvardissa ovat suorittaneet esimerkiksi eläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio sekä Varman sijoitusjohtaja Reima Rytsölä.

Myös pankkikonserni Nordean tuore konsernijohtaja Casper Von Koskull on opiskellut Harvardissa.

Valtionhallinnon puolelta esimerkiksi puolustusvoimat on lähettänyt Harvardiin organisaation huipulle tähtääviä upseereitaan. Entisistä komentajista esimerkiksi Ari Puheloinen, Juhani Kaskeala ja Gustav Hägglund ovat suorittaneet opintoja Harvardissa.

Toisaalta Harvardissa on ollut suomalaisia vaikuttajia myös opettajina. Esimerkiksi ex-pääministeri Esko Aho lähti Harvardiin vuodeksi hävittyään presidentinvaaleissa Tarja Haloselle vuonna 2000. Halonen sen sijaan toimi Harvardissa luennoitsijana keväällä 2015.

Harvard koulii pelottomaksi

Malin kertoo, että esimerkiksi Harvardin businesskoulussa asiat opitaan liike-elämän arjesta poimittujen käytännön esimerkkien kautta. Harvard on case-metodin uranuurtaja ja käyttänyt sitä opetuksessa vuosikymmeniä.

Opiskelijat valmistautuvat opetukseen äärimmäisen huolellisesti kattavan teoria- ja case-aineiston avulla. Opetustilanteessa esimerkkitapausta puidaan tarkasti professorin ohjauksessa isolla porukalla. Opiskelijat ovat olleet jo muutaman vuoden työelämässä, ja erilaiset tausta tuovat Malinin mukaan syvyyttä case-keskusteluihin.

– Opetus antaa valmiudet nopeaan, käytännölliseen ajatteluun ja ongelmanratkaisuun. Kun olet valmistunut Harvardista, puntti ei tutise helposti, Malin sanoo.