Ylen alueelliset tv-uutiset uuteen aikaan – Lounais-Suomen ja Hämeen uutiset aloittavat Tampereen Mediapoliksessa

Ylen alueellisessa tv-uutistoiminnassa nähdään suurin muutos sitten toiminnan aloittamisen. Jutut tehdään edelleen paikallisista aiheista paikallisin voimin, mutta uutisen juontaminen ja lähettäminen keskitetään Tampereen Mediapolikseen.

media
Milla Madetoja
Milla Madetoja juonsi ensimmäisen Mediapoliksessa tehdyn alueellisen tv-uutislähetyksen.Kari Liukku / Yle

– Hyvää alkuiltaa Lounais-Suomeen! aloitti Milla Madetoja ensimmäisen Tampereen Mediapoliksesta lähetetyn alueellisen uutislähetyksen maanantaina kello 17.06. Keskiviikkona samasta studiosta juonnetaan ja lähetetään myös Hämeen uutiset.

Vaiheittain elo-syyskuun aikana myös muiden alueiden tv-uutisissa alkaa näkyä pääjuontajien Milla Madetojan, Mikko Hirvosen ja Salla Paajasen kasvot Mediapoliksesta käsin. Yle Uutiset Uusimaa juonnetaan ja lähetetään edelleen Pasilasta, samoin Yle Ođđasat Inarista.

– Iloitsen siitä, että Yle satsaa nyt reippaasti aluetoimintaansa ja Tampereelle. Mediapolikseen syntyy Pasilan ulkopuolinen uutis- ja ajankohtaistoiminnan keskus, jonka ytimenä ovat Yle Tampereen toimitus, ajankohtaistoimitus sekä alue-tv-uutisten juontaminen ja lähettäminen, Yle Pirkanmaan päällikkö Sinikka Tuomi sanoo.

– Toinen merkittävä asia pirkanmaalaisittain on vuosien haaveen toteutuminen eli omien alue-tv-uutisten saaminen. Yle Uutiset Pirkanmaa alkaa loppuvuonna, Tuomi kertoo.

"Entistä paremmin ja entistä alueellisemmin"

Uudistuksen myötä Yle voi jakaa Suomen nykyistä pienempiin tv-uutisalueisiin ja tehdä omat uutiset Pirkanmaan lisäksi Lappiin, Pohjois-Suomeen sekä Kanta- ja Päijät-Hämeeseen.

– Taustalla on halu palvella yleisöä entistä vaikuttavammin ja entistä alueellisemmin, sanoo Yle Alueiden päällikkö Jyri Kataja-Rahko.

Aiemmin tv-lähetyksen ohjaamiseen ja juontamiseen sidotut työntekijät Kuopiossa, Oulussa, Turussa, Lappeenrannassa, Jyväskylässä, Vaasassa ja Tampereella vapautuvat tekemään sisältöjä. Ylen aluetoiminnan työntekijämäärä ei uudistuksessa muutu.

Vuolteenkadun tv-studion valot sammuvat

Yle Uutiset Häme lähetettiin televisiossa ensimmäisen kerran 31.3.2003. Radiosisältöjen tekoon tottuneille toimittajille hyppy tv-aikaan oli suuri uudistus. Osa osaajista palkattiin Ylen ulkopuolelta.

– Kyllähän se ensimmäinen lähetys jännitti, vaikka olin ohjannut tv-uutisia jo aiemmin. Hyvin meni, muistelee ensimmäisen lähetyksen ohjannut Petri Aaltonen.

Hämeen uutisten tunnus vuodelta 2003
Tällainen oli Hämeen uutisten 1. lähetys Vuolteenkadulta 31.3.2003. Katso tänään tiistaina viimeinen.

Uutislähetykset Hämeeseen on tehty tähän saakka Tampereen Vuolteenkadulla, jossa tv-studion valot syttyvät viimeisen kerran tänään tiistaina.

– Taaskin jännittää vähän, että saamme viimeisen lähetyksen kunnialla ulos, sanoo yli 800 Hämeen tv-uutislähetystä ohjannut Petri Aaltonen.

Vuolteenkadun studion lavasteet siirretään Mediapolikseen, jossa tv-uutisia tehdään jatkossa kahdessa samanlaisessa studiossa. Yle Tampereen radiostudio ja koko toimitus muuttavat perässä Mediapolikseen syyskuun aikana.