Kollegat bussikuskin ja pyöräilijän käsirysystä: Ammattiautoilijalla pitää olla rautahermot

Helsingissä kuolleen pyöräilijän eilinen muistoajo sai ikävän käänteen, kun bussi törmäsi pyöräkulkueeseen. Seurauksena oli bussinkuljettajan ja pyöräilijän nujakka, joka on tarjonnut puheenaiheita kuljettajan kollegoille. Bussiyhtiöt eivät ole muuttamassa käytäntöjään tapauksen vuoksi.

Kotimaa
Pyöräilijöiden kulkue ajaa Mannerheimintiellä.
Pyöräilijöiden kulkue ajoi Kiasman edustalta Mannerheimintietä Tukhomankadun risteykseen Helsingissä sunnuntaina.Lehtikuva

Bussikuskin ja pyöräilijän nujakointi viime keskiviikkona kuolleen pyöräilijän muistoajossa on aiheuttanut keskustelua bussiyhtiöiden kahvipöydissä. Helsingin Bussiliikenteen liikennetarkastajan Harri Lindin mukaan kuljettajat huomioivat muun liikenteen nyt aivan eri tavalla.

– Varovaisuus on selkeästi lisääntynyt. Ammattimiehellä pitää olla aina takaraivossa, että kun isolla autolla ajetaan, niin pienempiä väistetään, Lind kertoo.

Porvoon Liikenteen toimitusjohtaja Eero Huttunen on samoilla linjoilla. Hän korostaa, että bussinkuljettajalla pitää olla rautaiset hermot. Ala vaatii rauhallisia kuljettajia, jotka eivät välitä pienestä yllyttämisestä.

– Tämän ammatin perusedellytys on, että hermoja ei menetä liikenteessä, Huttunen sanoo.

Pohjolan Liikenne osallisena

Nujakkaan johtaneessa törmäyksessä oli osallisena bussiyhtiö Pohjolan Liikenteen bussi. Pohjolan Liikenteen toimitusjohtaja Heikki Alanko myöntää, että aihe on puhuttanut myös yhtiön omia kuljettajia.

– Yhtiön johdossa olemme pohtineet, miten tämän olisi voinut välttää. Vahingot ovat vuosi vuodelta vähentyneet, mutta on harmittavaa olla osallisena tällaisessa tapahtumassa, Alanko kertoo.

Alangon mukaan turvallisuus on Pohjolan Liikenteelle ykkösasia, eikä yhtiö ole muuttamassa käytäntöjään. Keskustelu on saanut kuljettajat selvästi varovaisemmiksi. Välikohtaukseen suhtaudutaan vakavasti.

Alanko kertoo, että Pohjolan Liikenne on saanut aiheesta runsaasti palautetta. Hän toivoo, ettei tapahtunut vaikuttaisi yhtiön asiakasmääriin.

Poliisi jatkaa tapauksen tutkintaa ja kuulustelee seuraavaksi välikohtaukseen osallistuneita.